CNCD respins o sesizare a unui activist LGBTQ+ împotriva unei tipografii care a refuzat tipărirea unor mesaje de propagandă, recunoscând prioritatea libertății de conștiință
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a respins, miercuri, 10 ianuarie 2024, o sesizare împotriva unei tipografii din București care a refuzat tipărirea unor afișe care conțineau mesaje despre violența împotriva comunități LGBTQ+, transmite OCDL – Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți.Colegiul CNCD ar fi acordat, în acest caz, prioritate libertății de conștiință. Reprezentanții tipografiei au invocat motive ce țin de libertatea conștiintei, spunând că nu vor să promoveze astfel de mesaje.
Oana Dorobanțu, activistă pentru drepturile persoanelor LGBTQ+, a vrut să printeze 500 de afișe pe care să le împartă la marșul pentru siguranță femeilor. Inițial, tipografia îi făcuse o ofertă, însă după ce a transmis pe mail conținutul ce urma să fie printat, a primit un răspuns în scris prin care era anunțată că operatorul refuză să printeze pliantele.
”În cursul lunii noiembrie 2023 au avut loc audierile la CNCD în acest caz apărat prin OCDL în care urma să se tranșeze raportul și echilibrul între o pretinsă discriminare (pe criterii de orientare sexuală) și libertatea de conștiință și religioasă. Așteptarea noastră a fost ca CNCD să dea dovadă de o atitudine profesionistă, echidistantă și responsabilă, nădăjduind în obținerea unei soluții favorabile, cu impact pozitiv la nivelul societății românești.
Acum, la început de an, deși încă așteptăm comunicarea oficială a hotărârii CNCD, vă transmitem că susținerile și așteptările noastre – întemeiate și fundamentate juridic – au fost confirmate, CNCD reținând că refuzul tipografiei de a printa materiale pro LGBTQ+ se circumscrie libertății fundamentale de conștiință. De îndată ce vom intra în posesia motivării hotărârii CNCD, vom reveni cu o analiză și descriere a impactului pozitiv al acestei soluții la nivelul societății românești.
Hotărârea istorică a CNCD reprezintă nu doar o victorie individuală și particulară, ci o veritabilă bornă de referință juridico-morală pentru întreaga societate din România, ceea ce reprezintă un câștig incomensurabil în contextul trendului ideologic occidental, în care minorități – mai cu seamă de natură sexuală – revendică drepturi sau reclamă discriminări în mod neîntemeiat, agresiv și abuziv, ajungându-se în multe cazuri la o veritabilă dictatură a minorităților”, precizeazî OCDL.