Acasă Eveniment Coco Galescu a plecat să cucerească Vârful Pumori din Himalaya

Coco Galescu a plecat să cucerească Vârful Pumori din Himalaya

523
DISTRIBUIȚI

Cornel (Coco) Galescu, unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti români, va încerca, în premieră românească, să atingă Vârful Pumori din Himalaya, într-o expediţie ce va începe în 29 septembrie 2009. Cunoscut pentru premierele româneşti înregistrate pe cele mai cunoscute vârfuri montane ale lumii, alpinistul caransebeşean Coco Galescu a pornit marţi, 29 septembrie, într-o nouă expediţie: Vf. Pumori, din Himalaya, situat la graniţa dintre Nepal si Tibet, la doar 8 km distanţă faţă de Everest, cu coordonatele: 28,00,53 N şi 86,49,41 E.
Cu o înălţime de 7161 m, Vf. Pumori (în dialect Sherpas „fiica nemăritată“ şi denumit de alpinişti „fiica Everestului“) a fost cucerit pentru prima oară de către Gerhard Lenser, în 1962. Din gama vârfurilor dificile, ce pot fi urcate doar cu echipament tehnic alpin, acest vârf cere foarte bune abilităţi alpine, experienţă, curaj, voinţă, pentru a putea fi cucerit. Principalele dificultăţi sunt constituite de înălţime, crevaşe, avalanşe şi căderi de pietre. Accesul până la poalele acestui vârf se face plecând din Kathmandu pe direcţia Lukla – Namche Bazar – Pangboche – Lobuche – Kala Patar, după un traseu de trecking de aproximativ 8 zile pe valea râului Khumbu.
Întrebat de ce a ales acest vârf, Coco Galescu a adus următoarele argumente: în alpinismul mondial actual, performanţa presupune combinaţia dintre altitudine şi dificultate; nici un alt munte al lumii nu oferă o perspectivă mai măreaţă şi mai clară asupra Everestului;  nu a mai fost urcat de nici un român până la aceasta dată; ascensiunea acestui vârf aproprie România de ţările cu tradiţie în alpinismul de performanţă; prezenţa românilor în Himalaya contribuie la imaginea ţării noastre peste hotare.
În expediţie, Cornel Galescu va fi însoţit de Florin Grama, alpinist crescut şi format la Clubul Montan Caransebeş, împreună cu care Coco a scris frumoase pagini pentru alpinismul românesc în Turcia, Ama Dablam, Aconcagua, Materhorn şi altele.
Alpinistul din Caransebeş, Cornel Galescu este autorul mai multor premiere româneşti în Himalaya (1996, 1998, 2003 şi 2005), Anzi (1998), Alpi (1997, 2005), Taurus (1996), Alaska (1997), Patagonia (2000), Laponia (2001) şi Polul Nord (2007).
Cornel Galescu va fi susţinut şi în această nouă provocare de compania bănăţeană de IT, ETA2U, un prieten vechi al alpinistului şi un susţinător fervent al performanţei din domenii precum educaţia, cultura şi sportul. Împreună îşi doresc atingerea unei noi performanţe pentru România. Această nouă expediţie în premieră românească este atât un imbold pentru toţi cei care doresc să-şi depăşească limitele cât şi un semnal de alarmă pentru protecţia mediului.

Comentarii

comentarii