Acasă Actualitate Comoara descoperită de un preot pe un câmp din Sebiș

Comoara descoperită de un preot pe un câmp din Sebiș

DISTRIBUIȚI

599 de denari romani republicani, din argint, au fost descoperiți, recent, la Sebiș, în județul Arad. Comoara a fost scoasă la lumină cu ajutorul unui preot pasionat de detecția de metale. Bărbatul găsise câteva monede din argint pe un câmp de la marginea orașului și a anunțat imediat autoritățile.

La sfârșitul lunii martie, Dorel Ancuța, preot ortodox în parohia Susani, deținător autorizat al unui detector de metale, a descoperit, în zona orașului Sebiș, mai multe monede din argint. Bărbatul a anunțat imediat instituțiile abilitate, iar în urma săpăturilor arheologice, specialiștii au scos la suprafață un adevărat tezaur monetar.

“În punctul în care a fost făcută descoperirea, arheologii Complexului Muzeal Arad au săpat o casetă, reușind să stabilească faptul că monedele au fost depuse în trei grupuri alăturate, probabil trei săculeți confecționați din pânză ori din piele, materiale care s-au descompus. După documentare, monedele au fost extrase. Analiza primară efectuată asupra acestora oferă, pentru moment, următoarele informații: descoperirea este de tip tezaur monetar, compus din 599 de denari romani republicani, din argint, uneori în aliaj cu cantități variabile de metale inferioare”, se arată în mesajul publicat pe rețelele sociale de reprezentanții Complexului Muzeal Arad.

Potrivit specialiștilor, monedele, prezentând grade diferite de uzură, au fost emise de-a lungul mai multor decenii, începând cu a doua jumătate a secolului al II-lea î. Hr., până către ultimul sfert al secolului I î. Hr., când probabil au și fost îngropate. “Cea mai apropiată analogie pentru această descoperire este tezaurul de la Bârsa (județul Arad), scos la iveală în anul 1862. Mai multe surse contemporane vorbesc de câteva sute, chiar peste o mie de monede din argint, însă din păcate, la acel moment, s-a reușit recuperarea a doar 29 de denari romani republicani; perioada de emitere a acestora și momentul îngropării lor sunt similare cu cele ale tezaurului descoperit recent la Sebiș”, transmite Complexului Muzeal Arad. Descoperirea a fost făcută pe un câmp de la marginea orașului Sebiș, jud. Arad.

Cercetările arheologice ale specialiștilor Complexului Muzeal Arad s-au desfășurat cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Direcției Județene pentru Cultură Arad, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Primăriei Orașului Sebiș, scrie digi24.ro.

Comentarii

comentarii