Acasă Politica Consiliile judeţene nu mai distribuie bani la primării

Consiliile judeţene nu mai distribuie bani la primării

DISTRIBUIȚI

frunzaverdeSorin Frunzăverde: „Un exemplu de guvernare greşită!”

Esenţa Legii bugetului pe 2015 este că guvernul va aloca direct fonduri primăriilor, banii urmând să nu mai treacă prin consiliile judeţene. Aşa că, a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, instituţia pe care o conduce nu va mai putea da bani primăriilor. Nu se pune problema că forul judeţean nu va dori, ci noua lege a bugetului nu permite acest lucru. Că aceasta e o centralizare sau nu, întrebarea rămâne deschisă. În aceste condiţii primăriile din judeţe vor primi sau nu bani, în funcţie de necesităţile sau de situaţia lor. Bugetul total al judeţului Caraş-Severin este format în acest moment din suma de aproximativ 190 de milioane de euro, din care 30 la sută reprezintă bani de la guvern şi 160 de milioane, bani din proiecte europene. De altfel, banii europeni sunt şi prima şansă a dezvoltării Caraş-Severinului în viitor. Dar, celelalte judeţe, unde gradul de absorbţie al finanţărilor europene e mai mic, va fi o problemă.
„O dovadă că politicile bugetare duse de Consiliul judeţean în ultimii ani au fost corecte, este şi gradul acesta mare de absorbţie şi de implementare a proiectelor europene, consideră Sorin Frunzăverde. Modalitatea aceasta pentru 2015 ca toţi banii să vină de la guvern direct, spre localităţi, poate fi curajoasă, dacă legea funcţionează bine, pentru că e aparent rezonabilă. Dar, eu cred că e un act normativ dat la limita legii finanţelor publice locale. Ea ar părea una descentralizatoare dar consiliile judeţene se află mai aproape de nevoile localităţilor. Din punct de vedere al CJ, e bine, că nu se mai creează rumori despre cum alocam fondurile. Vom vedea în următoarele şase luni cum funcţionează dar impresia mea e că din 2016 se va reveni la actuala organizare. După părerea mea, din perspectiva discrepanţelor care vor apărea, e un exemplu de proastă guvernare sau, hai să-i spunem, greşită guvernare.”
Există voci care spun că această lege e dictată de interese politice din campania electorală, de aceea ar avea şi „valabilitate” un an, pentru că e greu de văzut de la Bucureşti cam ce nevoi are fiecare comunitate. Numai dacă ne uităm la o anumită hartă şi la anumite culori.

Comentarii

comentarii