Consiliul Județean Timiș și Spitalul Județean Timișoara au organizat, joi 21 decembrie, conferința de final a proiectului „Copiii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor de sănătate în domeniul obstetrică – ginecologie și de îngrijire neonatologică între Spitalul Clinic de Urgență Județean Pius Brînzeu Timișoara și Clinica de Pediatrie din Szeged”.
Cu acest prilej, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, lider de proiect, a vorbit despre importanța extraordinară a noii maternități și a mulțumit tuturor pentru buna implicare.
“Este prima maternitate construită în județul Timiș după mai mult de 50 de ani. Iată că am reușit să finalizăm construcția. Am început recepționarea clădirii construcții. Urmează să trecem la operaționalizarea ei și obținerea tuturor acreditărilor.
Apoi, vom trece la transferul de echipamente și pacienți între vechea clădire și noua clădire. Îmi pun speranța că în această primăvară vom avea primul nou născut în noua maternitate.
A fost un drum lung și nu lipsit de provocări. Am trecut și prin pandemie, când a avut loc modificările legislative. Avem modificări ample și suplimentări din partea Consiliului Județean Timiș ca finanțator.
Ne-am bucurat că partenerii noștri din Ungaria și Autoritatea de Management au înțeles situația și ne-au asistat pas cu pas pentru ca finalul să reprezinte un exemplu de succes de reușită.
Vreau să mulțumesc partenerilor de la Spitalul Județean Timișoara pentru implicare și dedicare și pentru că ne-au asistat din punct de vedere medical și tehnic pentru ca proiectul să fie finalizat în bune condiții.
Au fost multe provocări pe parcursul derulării proiectului, iar într-un final le-am depășit pe toate cu bine, având în față scopul final: de a obține a construcție cea mai una dintre cele mai moderne maternități nu numai din regiune, ci din România.
Vreau să mulțumesc și constructorului. Chiar dacă am mai avut unele neînțelegeri până la urmă a reușit să finalizeze o construcție spectaculoasă și foarte modernă. Eu un antreprenor care vine din România. Deci promovăm capitalul românesc.
Construcția maternității este partea strategiei noastre a Consiliul Județean Timiș de a investi în sănătate și în educație. De aceea creșterea nivelului de servicii sanitare și în educație sunt capitale și strategice pe care CJ Timiș le urmărește în continuare.
Și până acum investițiile au fost de anvergură în educație și sănătate. Amintim extinderea UPU, modernizarea secției de urologie de la Spitalul Județean Timișoara și acum această maternitate ultramodernă”.
Proiectul cu acronim BABYROHU este finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria 2014 – 2020 cod eMS ROHU 443
Faza Full Application
Proiectul a cuprins două componente: a. Edificarea construcției noii maternități, investiție monitorizată și coordonată direct de Consiliul Județean Timiș. b. Dotarea cu aparatură și echipamente medicale, investiție coordonată direct de Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brinzeu” Timișoara.
- Încadrare în program / axă prioritară / prioritatea de investiție INTERREG V-A România-Ungaria, Axa prioritară 4, Prioritatea de Investiții 9/A PROGRAMUL INTERREG V-A ROMÂNIA-UNGARIA, implementat în perioada de programare 2014-2020, continuă finanţarea cooperării transfrontaliere în zona de graniţă româno-ungară, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională, cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state. Axa prioritară 4:
Îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire a sănătăţii (Cooperare în domeniul sănătăţii şi prevenţiei bolilor) Prioritatea de investiţii 9/A: Investiţii în infrastructura medicală şi socială, care contribuie la dezvoltarea naţională, regională şi locală, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate, promovând incluziunea socială prin accesul îmbunătăţit la serviciile sociale, culturale şi recreative şi tranziţia de la serviciile instituţionale la cele comunitare.
Proiectul este implementat în baza : contractul de finanțare nr.136840/10.10.2019 încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria și UAT Județul Timiș, în calitate de lider de proiect. Contractul de finantare nr.147727/01.11.2019 incheiat intre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ,,Pius Branzeu” Timisoara , în calitate de beneficiar proiect.
- Amplasamentul proiectului are o suprafață de 5000 de metri pătrați și este situat pe bd. Liviu Rebreanu, nr.158A, Timișoara. Noua clinică este construită pe terenul situat în partea de nord-est a amplasamentului. Locul propus pentru construcție se află în imediata apropiere a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara și Casa Austria – Clinica de chirurgie plastică.
- Obiectivul general și obiectivele specifice ale proiectului Îmbunătăţirea serviciilor medicale şi de prevenţie în obstetrică-ginecologie în zona transfrontalieră, prin investiţii în infrastructura medicală şi în echipamente şi implementarea măsurilor rezultate din colaborarea şi schimburile de experienţă în vederea reducerii inegalităţilor în rândul populaţiei.
Obiectiv specific
- Asigurarea serviciilor medicale şi de prevenţie în zona eligibilă prin construirea şi echiparea unei noi clinici de obstetrică ginecologie în Timişoara, reconstrucţia şi echiparea a două departamente a Spitalului Universitar din Szeged; Obiectiv specific
- Armonizarea şi întărirea capacităţii de cooperare transfrontalieră a specialiştilor instituţiilor medicale prin schimburi de experienţă (know-how) pentru a oferi servicii preventive și curative de îngrijire a sănătății mai bune, cu impact în întreaga zonă eligibilă.
- Creșterea accesibilității la serviciile de asistență medicală specializată prin furnizarea de informații transparente și implicarea unui segment mai larg de populație. Bugetul estimativ al proiectului:
Valoarea totală estimată a proiectului pentru UAT județul Timiș și Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara este de 16.071.960,21 euro, iar structura finanţării proiectului este următoarea.
Cheltuieli totale eligibile proiect: 12.077.646,95 euro din care: finanţare nerambursabilă FEDR (85%): 10.265.999,90 euro, cofinanţarea de la bugetul de stat (13%): 1.569.973,34 euro, contribuție proprie CJT și SCJUPBT la cheltuielile eligibile: 241.673,71 euro.
Cheltuieli neeligibile proiect, suportate de UAT Județul Timiș: 3.994.313,26 euro.
Impactul asupra comunității UE.
Proiectul se aliniază condiţiilor europene prin îmbunătățirea infrastructurii și o mai bună expertiză medicală și, în final, îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății în domeniul obstetrico-ginecologiei și neonatalogiei în zona transfrontalieră.
Lider de proiect este Consiliul Județean Timiș. Partener 1: UNIVERSITATEA DIN SZEGED – cu beneficiar Spitalul Universitar din Szeged.
Partner 2: SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ “PIUS BRÎNZEU” TIMIŞOARA.
Perioada de referință / implementare a proiectului: 01.12.2019 – 28.02.2023.
Managerul local de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ,,Pius Branzeu” Timișoara este conf.univ.dr. Izabella Petre.