Acasă Actualitate Consulul Florin Vasiloni, în căutarea de soluții pentru o biserică destinată românilor...

Consulul Florin Vasiloni, în căutarea de soluții pentru o biserică destinată românilor ortodocși din Seghedin Ungaria

DISTRIBUIȚI

În continuarea eforturilor depuse pentru identificarea unei soluții pentru ca Parohia Ortodoxă Română din Szeged să aibă la dispoziţie un lăcaş de cult pentru a oficia slujbele ortodoxe în limba română la Szeged, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Seghedin (Szeged), a participat, în 4 aprilie, la Szeged, la dialogul între PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) şi PS Kiss Rigó László, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Szeged-Csanad.

Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Seghedin, a participat la o întrevedere a celor doi ierarhi, desfăşurată la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Seghedin, la care a participat şi Aurel Becan, preot paroh la Cenadul Unguresc (Magyarcsanad) şi protopop ortodox de Seghedin.

PS Kiss Rigó László, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Szeged-Csanad, este dispus să ofere cu titlu gratuit, spre folosinţă, Parohiei Ortodoxe Române din Seghedin, la alegere, unul din patru lăcaşuri de cult, din oraşul Seghedin, două biserici monumentale, situate în poziţii bune și două capele.

E vorba de Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde paroh este pr. Fazekaș Attila, originar din România; „Biserica Albă”, unde paroh este pr. Kretovicsy Lajos;  două capele în interiorul Catedralei Romano-Catolice – Domul din Seghedin: o capelă situată în interiorul Catedralei şi o capelă situată la demisolul Catedralei.

După discuţii şi vizitarea la faţa locului a tuturor variantelor oferite cu generozitate de către piscopul Diecezei Romano-Catolice de Szeged-Csanad, reprezentanţii Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) urmează să se decidă care variantă este cea mai bună, în acest moment luând în calcul două variante: o capelă din interiorul Domului, sau o altă capelă, situată în interiorul „Bisericii Albe”.

O altă propunere, care necesită timp, dar generoasă și foarte interesantă a venit din partea pr. Fazekaș Attila, de la Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, care a propus, iar ideea a fost îmbrăţişată pozitiv de către episcopul Kiss Rigó László, ca vizavi de această biserică, pe o colină unde înaintea celui de-al doilea război mondial exista o Capelă cu hramul „Sfintei Cruci”, distrusă în timpul bombardamentelor, să fie refăcută prin grija Diecezei Romano-Catolice de Szeged-Csanad.

Va urma ca aceasta să fie oferită apoi spre slujire comunității ortodoxe românești din Seghedin. Episcopul romano-catolic Kiss Rigó László a spus că acest proiect, la care cele două eparhii, cu sprijinul Consulatului General al României la Seghedin, se vor implica, va fi un semn simbolic, de bunăvoință și deschidere față de comunitatea românească, venit din partea bisericii majoritare din oraș.

Cu această ocazie, PS Părinte Siluan a adus multe mulțumiri episcopului romano-catolic Kiss Rigó László  pentru deschiderea și implicarea sa în rezolvarea acestei probleme a comunității românești ortodoxe din Seghedin și a mulțumit, de asemenea, Consulatului General al României la Seghedin pentru inițiativă și implicarea deosebită în acest proiect, care se apropie de finalizare.

La invitația d-lui Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Seghedin (Szeged), în data de 8 ianuarie 2024, la sediul reprezentanţei diplomatice româneşti a avut loc o întâlnire de lucru între Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) şi PS Kiss Rigó László, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Szeged-Csanad.

Întâlnirea respectivă a vizat obţinerea de către EORU, din partea episcopiei latine din Seghedin, a unui lăcaş de cult pentru oficierea slujbelor ortodoxe în limba română în acest oraş.

Activitatea parohiei româneşti la Szeged a început în urmă cu circa 30 de ani, de către pr. Aurel Becan, paroh la Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), în biserica ortodoxă sârbă din oraș, iar mai apoi, pentru patru ani, într-o mică capelă, amenajată într-un spațiu pus la dispoziție de un hotel din oraș.

Începând cu anul 2023, activitatea a fost suspendată datorită condițiilor impuse de noua conducere a hotelului.

La slujbele de aici, pe lângă membri comunității românești din Szeged și studenți de la Catedra de Limba Română a Universității de Pedagogie „Juhasz Gyula” din Szeged, luau parte și turiști români.

 

Comentarii

comentarii