Acasă Economic Continental aduce Copşa Mică la Timişoara

Continental aduce Copşa Mică la Timişoara

DISTRIBUIȚI

În România, când vine vorba de poluare, toată lumea se gândește la Copşa Mică și la "negru de fum". Acum, Continental vrea să-şi extindă producţia de la Timişoara cu proiectul de amestec primar care are ca materie primă… negrul de fum. Continental, unul dintre liderii mondiali din industria componentelor auto, a anunțat obținerea autorizațiilor pentru extinderea procesul de producţie al anvelopelor pentru autoturisme şi autoutilitare din Timişoara cu o unitate de procesare a amestecului primar. Proiectul, care va presupune o investiţie de 50 de milioane de euro şi va crea 200 de noi locuri de muncă, a primit undă verde şi din partea autorităţilor, odată cu eliberarea autorizaţiei de construcţie, pe 28 iunie. Lucrările de construcţie la proiectul de amestec primar vor începe în luna iulie 2010. Într-o a doua fază se va trece la instalarea echipamentelor pentru linia de procesare a materiilor prime. Proiectul de amestec primar este planificat să fie finalizat în 2012.
„Continental a primit acum toate autorizaţiile necesare pentru a demara proiectul de amestec primar pentru fabrica de anvelope din Timişoara", a declarat Pedro Carreira, noul director general al fabricii de anvelope Continental din Timişoara. „Ca parte a concernului Continental, implementăm cele mai bune practici ale grupului în toate aspectele organizatorice, de la calitatea produselor, termene de livrare, implicare în relaţiile cu angajaţii şi comunitatea, până la respectarea tuturor normelor de protecţia mediului", a subliniat Carreira. „Toate emisiile provenite de la procesul de amestec primar vor fi colectate prin intermediul unui nou sistem de captare, iar negrul de fum şi uleiurile vor utiliza un sistem presurizat separat, complet izolat. Sistemele de protecţie contra incediilor vor fi printre cele mai performate şi complexe din industrie," a mai spus Carreira.

"Oxigen, nu cauciuc!"

La începutul acestui an, când s-a anunțat pentru prima dată planul de extindere, peste 80 de timișoreni au fost prezenți la dezbarerea publică, organizată la sediul Continental, unde s-au războit cu reprezentanţi Agenţiei de Protecţia Mediului, dar mai ales cu cei ai concernului german. Majoritatea celor prezenți, locuitori din zonele Pădurea Verde şi Calea Lipovei, s-au referit atunci destul de puţin la extindere şi au fost mai mult decât vehemenţi în ceea ce priveşte poluarea produsă în acest moment de fabrică în procesul de producţie.
Conform legislaţiei româneşti în vigoare, fabrica Continental Automotive Products SRL a funcţionat legal, încă de la înfiinţare, din anul 1999, deși autorizația de mediu a fost primită după 10 ani de la deschidere. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a luat decizia de emitere a autorizaţiei de mediu pentru Continental Automotive Products SRL în data de 15 octombrie 2009, cu obligativitatea implementării unui program de conformare în vederea soluţionării problematicii mirosului generat de desfăşurarea activităţii. Locuitorii din zona fabricii se tem acum că istroria se va repeta și spun că de data aceasta problema poluării se va amplifica din cauza materiilor prime ca negrul de fum, care vor fi utilizate în noua secție. Reprezentanţii locitorilor din zona afectată au lansat încă din 2008 o mişcare de protest cu titlul "Oxigen, nu cauciuc". Până acum, deşi am fost prezenţi la toate dezbaterile publice, nu am fost luaţi în seamă. Am trimis, la începutul acestui an, memorii la toate autorităţile competente şi lupăm în continuare pentru a avea un aer respirabil"; ne-a declarat Adrian Stoica, unul dintre reprezentanţii mişcării de protest.

Comentarii

comentarii