Acasă Actualitate Cu sprijin din Germania, la OncoGen Timișoara va începe producția terapiilor celulare...

Cu sprijin din Germania, la OncoGen Timișoara va începe producția terapiilor celulare pentru bolnavii de cancer

DISTRIBUIȚI

Vineri 29 martie, la centrul OncoGen din Timișoara, a avut loc semnarea memorandumului pentru dezvoltarea unui  parteneriat public-privat între Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, Asociația OncoGen și două prestigioase  companii din Germania,  în vederea transferului tehnologic în domeniul cercetării științifice și terapiilor celulare avansate.

Au participat prof.univ.dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, prof.univ.dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen.

Din partea germană, au fost prezenți dr. Herbert Stadler, head of advisory board în cadrul companiei germane IBA Lifesciences, dr. Wilhelm Gerdes, head of business development al  companiei BioVille și prof.dr. Torsten Tonn, directorul Medical în cadrul Institut für Transfusionsmedizin Dresda.

Întâlnirea a avut loc în contextul adoptării recente în România a unei noi legi a parteneriatului public-privat (PPP), care asigură cadrul dezvoltării și în țara noastră a acestei forme de atragere a investițiilor majore și modernizare a diverselor sectoare, inclusiv în domeniul medical și al cercetării științifice.

Cu acest prilej, prof. Virgil Păunescu a declarat: “Noi aici suntem pentru a semna un acord de colaborare între Spitalul Județean și Centrul Oncogen și compania CellCopedia din Germania. E un acord între trei parteneri care își propun să înceapă un transfer tehnologic din Germania către Timișoara pentru a putea, în sfârșit, să se facă ceea ce ar fi trebuit să se realizeze mai demult. Este vorba de a se pune la punct dezvoltarea și producția terapiilor celulare care în momentul de față sunt de o mare speranță pentru pacienți cu cancer, dar la care nu au acces. Aceste terapii celulare se fac în străinătate, iar în România deocamdată foarte puțin”.

În momentul de față, o terapie celulară este cuprinsă între câteva sute de mii de euro, până la 1 milion de euro, pentru un pacient. Totuși, spitalele în Uniunea Europeană încep să își producă în “casă” aceste terapii, la prețuri mult mai accesibile, de 10 ori mai scăzute. De aceea reprezentanții companiei CellCopedia au venit la Timișoara să ajute. Ei au pus la punct în ultimele 12 ani o tehnologie care face ca aceste costuri de 1 milion € pe pacient se scadă de 10 ori. Este noutatea cercetărilor CellCopedia care e gata cu toată această tehnologie patentată și protejată. Astfel, începe colaborarea pe terapii celulare cu spitalul din Berlin și cu Oncogen.

“Este o onoare pentru noi că vor să ne ajute utilizând o tehnologia care este gata cu aparate care nu sunt similare pe piață și care reduc foarte mult costurile”, a spus Păunescu.

Partenerii germani au și adus unul dintre automate, care la ei au ajuns în faza de utilizare în clinică. Prof. Păunescu a amintit că este foarte dificil să inventezi o tehnologie, să faci reactivi, să construiești aparatele și toate să le autorizezi pentru utilizarea în clinică. De aceea și anticorpii să fie aprobați și administrați la pacient în moment de față costă foarte mult, sute de milioane de euro băgate în acest tip de dezvoltare ca să ajungă la pacient. E vorba de celule care se injectează intravenos, nu picături, de pastile de pus sub limbă, de medicamente care să fie înghițite, ci e vorba de terapii celulare, de celule modificate genetic care se introduc în sânge.

Prof. Păunescu a concluzionat: “Noi încercăm cu ajutorul colegilor din Germania  care au aceste patente și tehnologii să fim printre primii care să le ofere un acces accesibil pacienților cu cancer. Se preconizează că 50% din populația lumii va face cancer în următorii ani cel puțin o dată. Din păcate, pacienții sunt disperați și caută cele mai avansate terapie cu cele mai sigure rezultate, iar acestea sunt terapiile celulare, sunt foarte scumpe și nu ai acces la ele. Sperăm ca în următoarea perioadă să ducem acest parteneriat cu succes la următorul nivel. S-a dat legea parteneriatului public privat și sigur că un contract cu o astfel de companie poate fi operaționalizat numai printr-un parteneriat public privat. Legea este dată din ianuarie 2024. O lege nouă mult mai benefică acestor tipuri de colaborare cu partenerii noștri din Germania. Mulțumesc domnului profesor Dorel Săndesc că aveam nevoie pentru această etapă de un universitar director la conducerea spitalului care să înțeleagă și tehnologia și dezvoltările și rolul cercetării în sănătate și în terapicelulare”.

Prof. dr. Dorel Săndel, managerul Spitalului Clinic Județean Timișoara, a spus că este o zi deosebită pentru Spitalul Județean, iar întâlnirea reprezintă începutul unei colaborări cu totul deosebite.

“Cunosc OncoGen de când s-a depus proiectul. Am colaborat cu profesorul Păunescu și cu echipa lui în aplicație în tot. Această componentă de cercetare în domeniile de vârf sunt motive de dezvoltare și îmi doresc din tot sufletul să transformăm OncoGen în perla coroanei, în perla Spitalul Județean Timișoara, și nu într-o provocare financiară continuă între diversele proiecte. Astăzi, avem o ocazie să transformăm această dorință în realitate. Este adevărat că sunt un foarte mare susținător al ideii de parteneriat public privat. Această nouă linie de dezvoltare a unei societăți pe lângă toate celelalte: bani guvernamentali, fonduri europene sau de la Banca Mondială, acest parteneriat public privat s-a dovedit a fi una dintre căile care au contribuit foarte mult la modernizarea societăților europene în diverse domenii”.

Până acum, deși au fost oferte tot din Germania, legea nu era potrivită, era confuză și cu bariere, dar iată acum există o lege nouă care este deosebită, foarte modernă, o lege stimulativă și foarte utilă.

Prof. Săndesc a adăugat: “Avem un cadru legal, în sfârșit, și trebuie să lucrăm. De aceea mă bucur că această întâlnire are loc imediat. Noi avem în gând ca o parte din marile noastre programe universitare din acest spital să includă partenerul public privat. Noi chiar vrem să transformăm Spitalul Județean într-un spital regional. Chiar dacă nu au fost alocate fonduri pentru vestul României pentru construcția unui spital regional, noi vrem ca acesta să fie și se vede deja. Se construiește, avem maternitate nouă și se face noua construcție de legătură. Vrem să mai depunem proiecte de modernizare, iar acest domeniu ar fi extraordinar”

Managerul Spitalului Județean Timișoara a mai explicat că Oncogen poate să fie un partener pentru companii atât de importante private și precum și institutul public pe care îl conduce domnul profesor din Germania. Ei fiind din partea publică și privată vin să ajute Oncogen.

“Noi știm exact cum stăm, ne cunoaștem potențialul, ne cunoaștem și problemele. Am reușit să facem o expertiză tehnică a centrului Oncogen. Astfel că avem o situație a necesarului tehnic financiar ca să upgradăm toate facilitățile și să reușim, astfel, să facem colaborări la cel mai înalt nivel. Eu mă bucur că semnăm acest acord la OncoGen și sperăm că ulterior să facem un parteneriat concret public privat, un contract ca atare. Avem și parteneri juridici cu expertiză în domeniul care ne vor asista”, a încheiat prof. Săndesc.

Comentarii

comentarii