Acasă Actualitate Cum au fost înşelate primăriile din Timiş?

Cum au fost înşelate primăriile din Timiş?

DISTRIBUIȚI

În Timiş, au fost finalizate controale, iar cei care au încasat ilegal banii vor trebui să îi returneze

Nerespectarea obligaţiei primarilor de a efectua anchete sociale din 6 în 6 luni; nerespectarea obligaţiei, în cazul persoanelor apte de muncă, de a prezenta din 3 în 3 luni adeverinţe de la agenţia judeţeană de ocupare a forţei de muncă, prin care să facă dovada că se află în căutarea unui loc de muncă; lipsa actelor doveditoare privind incapacitatea de muncă; nerespectarea obligaţiei beneficiarului de a efectua acţiuni de interes local sau nerespectarea de către primari a obligaţiei de a întocmi planul de acţiuni de repartizare a orelor de muncă conform legii sau de afişare a listei cu beneficiarii de venit minim garantat – acestea sunt gravele abateri datorită cărora au fost înşelate nu numai primăriile din Timiş, ci din întreaga ţară, constatate de către inspectori, în urma verificării modului de aplicare a Legii nr. 416 / 2001, privind venitul minim garantat.

E cumplit!

Conform Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, în unele localităţi din Timiş, s-a ajuns la aberanta situaţie încât persoanele cu handicap să fie într-un procent dublu decât normal, de 3% din populaţie. “Ceea ce este mai cumplit este faptul că aceiaşi medici au acordat aceste diagnostice de handicap. Există un grup de medici, se pare că există o filieră de indivizi care se ocupă de întocmirea dosarelor”, a spus Cornelia Corescu (foto), inspectorul şef al ITM Timiş. Alt aspect ciudat este faptul că, în zona Buziaşului, majoritatea au handicap vizual. Pentru fiecare caz în parte, s-a întocmit raportul de control, prin care s-a evidenţiat concordanţa dintre actele medicale ce au stat la baza eliberării certificatului de handicap şi starea reală a persoanei.

Vor trebui să returneze banii

În judeţul Arad, în unele localităţi, toate dosarele asistaţilor social au fost anulate, iar în altele, jumătate din dosarele asistaţilor social nu şi-au mai avut rostul. Inspectorii au constatat că unul din trei asistaţi sociali din judeţul Timiş beneficiau de ajutoare de la stat ilegale. În Timiş, au fost finalizate controale, iar cei care au încasat ilegal banii de la stat vor trebui să îi returneze, dar măsuri se vor lua şi împotriva comisiilor care au făcut anchetele sociale. La nivel naţional, inspecţiile nu au fost finalizate, dar din totalul dosarelor verificate, au fost propuse spre a fi suspendate sau oprite de la plată 25%. Au fost aplicate amenzi primăriilor în valoare de 118.800 lei.

Comentarii

comentarii