Acasă Actualitate Cum controlează Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, presa cu bani publici

Cum controlează Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, presa cu bani publici

DISTRIBUIȚI

Senatorul USR de Timiș Raoul Trifan, împreună cu alți parlamentari USR, anunța săptămâna trecută inițierea unui proiect de lege pentru a transparentiza complet cheltuielile partidelor cu presa. Senatorul cerea ca acest tip de contracte trebuie să fie publice.

La Timișoara însă, primarul USR Dominic Fritz are cu totul altă părere. Toate contractele încheiate cu presa de instituțiile și companiile din subordinea Primăriei Timișoara trebuie să se știe că au fost făcute cu ”binecuvântarea” sa. „Trebuie să știe că este încheiat contractul cu știința și acordul meu”, spune clar Dominic Fritz într-o înregistrare audio publicată de Press Alert. Discuția, purtată anul acesta, în luna iunie, de primarul USR al Timișoarei, Dominic Fritz, cu Liviu Cocean, de câteva zile fostul director al societății primăriei Piețe SA, dovedește că primarul dorește să controleze presa prin intermediul contractelor cu bani publici pe care societățile municipalității le încheie cu mass media.

Contactat de Ziua de Vest, Liviu Cocean a confirmat că ”discuția a avut loc”, că ”este reală”, că ”vocea sa apare în înregistrare” și că ”nu știe cine a realizat înregistrarea. În ultimele zile Cocean a dezvăluit mai multe fapte ilegale ale primarului Fritz și ale Consiliului de Administrație a Piețe SA.   

Chiar dacă multe din contractele încheiate de firmele din subordinea primăriei sunt necesare, având la bază strategii și campanii de marketing, pentru Fritz toate contractele încheiate cu presa trebuie făcute în avantajul său. În înregistrare Dominic Fritz îi explică liberalului Cocean că jurnaliștii trebuie să știe că primarul însuși a fost de acord cu încheierea respectivelor contracte comerciale pentru a nu se „contoriza” la altcineva. Despre ce fel de ”contorizare” este vorba, nu este greu de înțeles.  

Redăm integral dialogul purtat de cei doi, publicat de Press Alert:

”Dominic Fritz: – (…) sunt împărțite societățile și după aia fiecare societate poate să facă ce vrea, dar lucrurile nu sunt așa, i i-am și spus lui Raul. Nu-i ca și cum Piețele sunt acum ale lui Ambruș și cumva poate să facă ce vrea acolo, sau voi, sau tu să faci cum vă taie capul. Deci trebuie să discutăm și să vedem ce mecanism instituim ca să mă pot baza că acolo lucrurile merg într-o direcție dorită și asumată de această administrație, de municipiu, și nu așa cum vrea cineva. Mă refer și la lucruri mari, de strategie, acum cu noul contract. E clar că încă nu am depășit linia, e chestia asta cu redevența, e dificil, dar mă refer și la lucruri mici… nu știu… contracte cu presa, nu e OK să faceți contracte cu presa fără să știu eu.

Liviu  Cocean: – Avem doar cu un ziar și cu o televiziune, atât.

Dominic Fritz: – Cu Tele Europa și cu Buletin (Buletin de Timișoara, n.a.).

Liviu  Cocean: – Da, atât. Cred că la acest capitol suntem societatea cu cele mai mici și mai puține contracte, și în același timp cred că suntem societatea care ar trebui să se promoveze cât mai mult, dar și aici trebuie resurse…

Dominic Fritz: – Așa-i…

Liviu Cocean: – Și atunci ar trebui… și anul trecut… să fac așa un joc în care să și facem treabă, să facem și lucruri de imagine, ca să arătăm că se schimbă lucrurile, că se fac altfel în piață. Dar în același timp, tot timpul fiind cu ochii pe buget, să închidem anul cum trebuie, să facem lucruri cât mai drămuit, cât mai corect la bani…

Dominic Fritz: – Așa-i, fiecare ban contează…

Liviu Cocean: – …din punctul ăsta de vedere chiar cred că puteți să fiți liniștit…

Dominic Fritz: – Ideea este că eu trebuie să știu despre contractele încheiate cu presa. Tele Europa Nova trebuie să știe că contractul este încheiat cu știința și cu acordul meu, că altfel ei o s-o contorizeze altundeva. Știm foarte bine cum funcționează presa în Timișoara, dar ăsta-i doar un exemplu…”

UPDATE: După apariția în spațiul public a înregistrării de mai sus, primarul Dominic Firtz a răspuns prin vocea purtătorului său de cuvânt, fostul jurnalist Bogdan Marta:

”Fostul director al Piețe S.A. Liviu Cocean, care a fugit cu mașina societății după ce a fost demis din funcție în urma unor suspiciuni de delapidare de 30.000 euro lunar, acum îl atacă pe primarul Timișoarei cu metode securiste.

Acum câteva luni, dl. Cocean a fost chemat la o întâlnire cu domnul primar în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte de nemulțumire față de managementul defectuos al companiei. Unul dintre acestea a fost modul discreționar în care fostul director aloca bani ai companiei municipale către anumite publicații, fără acordul Consiliului de Administrație și fără ca scopul acestor contracte să fie clar.

Domnul primar și-a exprimat dezacordul despre această abordare și a subliniat că strategia de comunicare și marketing a Piețe S.A. trebuie să se înscrie într-o strategie mai largă a Municipiului Timișoara și să se desfășoare în condiții de legalitate, iar toate aceasta să fie comunicate în timp util atât domnului primar cât și Consiliului de Administrație al societății”.

 

Comentarii

comentarii