Acasă Actualitate Cum va comemora Consiliul Național al Maghiarilor 30 de ani de la...

Cum va comemora Consiliul Național al Maghiarilor 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara?

461
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Române din 1989 de la Timişoara, Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania va organiza, în perioada 12-16 decembrie, la Timişoara, o serie de manifestări, conferinţe, dezbateri și spectacole, la care vor participa oaspeţi de seamă din România, Ungaria, Maria Britanie, Polonia, Slovenia, Cehia, Ucraina, Germania, Canada.

Invitați speciali vor fi pastorul Laszlo Tokeș, (omul scânteie al evenimentelor -Toro Tibor), președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania – din cauza căruia s-a declanșat Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara – și Viktor Orban, premierul Ungariei.

Toro Tibor, coordonatorul manifestărilor, a explicat, luni 2 decembrie 2019:

”Scopul evenimentelor comemorative de la Timișoara este în primul rând de a pune la locul cuvenit rolul Timișoarei în revoluția ce a avut loc în urmă cu 30 de ani și a dus la schimbarea regimului totalitar comunist. Vrem să arătăm și rolul pe care l-a avut comunitatea maghiară din Timișoara în această revoluție, în frunte cu Laszlo Tokeș.

În mod normal nu ar fi nevoie de această explicație, fiindcă timișorenii cunosc ce s-a întâmplat atunci, dar după cum au evoluat lucrurile în cei 30 de ani, putem vorbi de un asediu asupra rolului Timișoarei în aceste evenimente și al pastorului Laszlo Tokeș, care permanent se încearcă marginalizarea și diminuarea rolului acestuia în declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989 de la Timișoara.

Ne-am gândit că, la 30 de ani de la aceste evenimente, este timpul unui bilanț realist. În al doilea rând, am dorit să apropiem acele generații care s-au născut în ultimii 30 de ani, care nu au decât memorii indirecte despre acele manifestări, care au schimbat și viața lor și a părinților lor și au adus o relativă libertate în societatea românească, atât pentru majoritate, cât și pentru comunitatea maghiară din Timișoara și din Transilvania”, a spus Toro Tibor.

Evenimentele de comemorare a celor 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989 se vor desfășura în 6 locuri din Timișoara, în perioada 12 -16 decembrie 1989.

De ce manifestările se termină în 16 decembrie?

Toro Tibor a explicat:

”Data de 16 decembrie este acel moment când solidaritatea și existența unei comunități mici și neajutorate – enoriașii bisericii reformate din Cetate – și-au apărat cauza și preotul, care a  fost lezat de autorități și Securitate și a fost țintit să fie mutat. Ei printr-un lanț viu și-au apărat preotul.

Laszlo Tokeș a făcut o serie de mișcări care a rupt zidul tăcerii și terorii comuniste și a vechii Securități și a făcut ca o cauză a Bisericii Reformate din Timișoara să fie o cauză națională și internațională.

Scânteia propriu-zisă a fost aprinsă în 16 decembrie 1989 în jurul Bisericii Reformate din Piața Maria din Timișoara. Atunci în sprijinul comunității baptiste reformate maghiare a venit solidaritatea românilor și a celorlalte comunități din oraș. Atunci s-a format acel lanț viu de unde au pornit celelalte evenimente care au dus la răsturnarea regimului dictatorial comunist.

Cauza maghiară a devenit cauza întregului oraș, apoi a întregii Românii. Asta s-a întâmplat în 16 decembrie 1989. De aceea ne-am gândit ca, în 16 decembrie 2019, să încheiem aceste manifestări comemorative de 30 de ani”, a spus Toro Tibor, luni 2 decembrie 2019, cu prilejul conferinței de presă ce a avut loc chiar la Biserica Reformată din Piața Maria Timișoara, unde în urmă cu 30 de ani, Laszlo Tokeș a aprins scânteia Revoluției Române din Decembrie 1989 care a dus la răsturnarea regimului comunist din România și instaurarea libertății.

Comentarii

comentarii