Acasă Eveniment „Cureaua lată a lui Boc sugrumă ajutoarele din agricultură”

„Cureaua lată a lui Boc sugrumă ajutoarele din agricultură”

DISTRIBUIȚI

Susţine Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii
“Ajutoarele de stat se acordă în concordanţă cu prevederile Tratatului de Aderare semnat de România odată cu intrarea în Uniunea Europeană. Conform acestuia, în perioada 2007-2009, România a putut aplica măsuri de sprijin care nu sunt conforme cu regulile comunitare de ajutor de stat”, a subliniat fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, vicepreşdintele PSD şi preşedinte al PSD Timiş.

“Iniţiativele PSD să fie finalizate!”

Sârbu mai susţine că, după o perioadă de tranziţie de trei ani, ianuarie 2007 – decembrie 2009, România este obligată să reorienteze ajutoarele existente în conformitate cu reglementările europene. Legislaţia europeană cu privire la ajutoarele de stat spune că acestea se acordă pentru realizarea investiţiilor, diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii producţiei şi pentru măsurile de agromediu. “Aşa după cum bine este cunoscut, încă din luna mai 2009, am demarat împreună cu organizaţiile profesionale legislaţia necesară referitoare la măsurile privind implementarea ajutoarelor de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii”, a precizat Sârbu. Fostul ministru susţine că, important, astăzi, este ca iniţiativele legislative care se află deja în Senat (aparţinând grupului PSD) să fie finalizate pentru a fi comunicate la Comisia Europeană. “În perioada mandatului meu l-am invitat la sediul Ministerului Agriculturii pe domnul Michael Hendricks, responsabil de dosarul ajutoarelor agricole al României la Bruxelles, pentru a găsi metoda cea mai rapidă de notificare a ajutoarelor şi de implementare a acestora. În urma discuţiilor a rezultat că trebuie să avem două tipuri de legi, iar după aprobarea acestora în Parlament, să scriem Hotărârile de Guvern (câte o Hotărâre pentru fiecare măsura de ajutor din lege). Hotărârile de Guvern care se referă la măsurile de ajutor specifice întreprinderilor mari trebuie transmise la Bruxelles în vederea aprobării lor de către Comisie”, a spus Sârbu.

“Atragem atenţia!”

Atât legile menţionate mai sus, cât şi hotărârile de guvern, au fost redactate dar, din păcate, nu şi-au urmat traseul specific unui act normativ pentru a produce efectele aşteptate de agricultori. “Făţă de cele prezentate, dorim să atragem atenţia, atât domnului prim-ministru Emil Boc, cât şi domnului deputat Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, că responsabilitatea acestor decizii importante nu putea să se afle, în niciun fel, în sarcina Opoziţiei, respectiv a ministrului care, cu data de 1 octombrie 2009, şi-a înaintat demisia. Le amintim celor doi oameni politici că, de la data demisiei şi până în luna ianuarie a acestui an, au trecut aproape 4 luni în care procedura ar fi trebuit să fie continuată de ministrul interimar Radu Berceanu şi de secretarul de stat Nicolae Giugea care, practic, a condus ministerul. Acum, când bugetul a fost aprobat, se caută scuze în faţa agricultorilor şi a unui procent de 48% din populaţia ţării (care trăieşte în mediul rural) că nu s-au făcut demersurile necesare, fără a avea onestitatea să-şi recunoască această vină. În fapt, sumele importante din buget se duc spre clientela politică, spre aceia care, după ce au investit în campania electorală, doresc acum să-şi primească înapoi sumele cheltuite şi, bineînţeles, un comision rezonabil. Dacă aş accepta ideea că lucrurile nu s-au rezolvat la timpul potrivit, atunci, în cazul punctului de pensie şi al salariilor bugetarilor, ce răspuns mai pot să dea primul ministru şi deputatul Tabără, având în vedere faptul că legislaţia există deja şi nici nu mai necesită aprobarea Uniunii Europene?!”, susţine Sârbu.

Comentarii

comentarii