Acasă Actualitate Curtea de Apel Timișoara a făcut lumină în cazul Universității Aurel Vlaicu...

Curtea de Apel Timișoara a făcut lumină în cazul Universității Aurel Vlaicu Arad

DISTRIBUIȚI

Curtea de Apel Timișoara a făcut lumină în ceea ce privește legalitatea banilor câștigați de membrii așa-numitului Consiliu academic, structură teoretic cu caracter consultativ, în fapt însă, după cum s-a dovedit, având competențe care le dublează pe cele ale conducerii legale a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Consiliul academic a fost constituit în baza prevederilor art. 214, alin. 7 din Legea nr. 1/2011, Legea educației naționale, care prevede în esență faptul că universitățile românești, în baza principiului autonomiei universitare, pot constitui structuri consultative, din persoane externe universității. La universitatea de stat din Arad, aceste prevederi legale au fost aplicate în sensul înființării unei structuri, Consiliul academic managerial, formată din membri care aveau (și unii încă au) și calitatea de angajați ai universității. Prin hotărâre de Senat s-a stabilit și procedura de retribuire a membrilor Consiliului Academic. Prin statut, aprobat de același Senat, au fost atribuite membrilor Consiliului Academic competențe care în unele cazuri dublau atribuțiile de conducere ale structurilor manageriale ale universității, așa cum sunt ele stabilite în lege.
Faptul că acest Consiliu Academic are competențe care exced cadrul legal a fost constatat și de misiunea ARACIS care a vizitat anul trecut Universitatea „Aurel Vlaicu”. Cităm din documentul ARACIS: „Consiliul Academic, așa cum este el prezentat în Anexa 26 a raportului de autoevaluare nu respectă prevederile propriei carte și, implicit, a regulamentului propriu. (…) Denumirea (Consiliu academic managerial) folosită în această anexă, anexă care cuprinde structurile de conducere din universitate, excede statutul de consiliu consultativ stipulat în cartă. Mai mult, conform anexei III.2.2.14 a din raportul de autoevaluare al programului de studii universitare de licență Automatică și Informatică Aplicată, Consiliul academic managerial este prezentat clar ca o structură de conducere. De altfel acest lucru este vizibil și în Organigrama structurii de management” (pag. 9 a Raportului departamentului de evaluare a calității al ARACIS).

 

Camera de Conturi Arad a stabilit, în urma unui control, faptul că membrii Consiliului academic au primit nejustificat importante sume de bani în urma activității lor. Conform documentului întocmit de Camera de Conturi Arad prin Raportul de control nr. 2521/13.12.2013, încheiat în urma efectuării acțiunii de control la UAV în perioada 04.11- 13.12.2013, s-a emis Decizia nr. 21/07.01.2014, prin care se precizează: „Potrivit prevederilor art. 33(3) din Legea nr. 94/1992, republicată, și ale pct. 174 din Regulamentul menționat anterior, conducerea unității va lua măsuri de stabilire a întinderii prejudiciilor și de recuperare a acestora după cum urmează: (…) b) Prejudiciul estimat la suma de 122.783 lei, determinat de plata contravalorii serviciilor în legătură cu activitatea Consiliului Academic, în condițiile care exced prevederile legale în materie, plus beneficii nerealizate în valoare de 6.264 lei”. Banii urmau să fie recuperați de la Lizica Mărioara Mihuț, Președinte al Consiliului Academic, Marian Nicu Spânu și Anton Ilica, consilieri pe probleme în Consiliul Academic. Decizia Camerei de Conturi Arad a fost validată și de Curtea de Conturi a României, care a respins o contestație a universității arădene față de rezultatele controlului efectuat de Camera de Conturi Arad.
Universitatea „Aurel Vlaicu” a apelat la instanță pentru a obține anularea prevederilor din Raportul Camerei de Conturi Arad și Curții de Conturi a României prin care se atesta nelegalitatea plăților făcute către membrii Consiliului academic. După două sentințe favorabile obținute la Tribunalul Arad, Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat în Dosarul 1868/108/2014, judecat de Secția Contencios Administrativ și Fiscal, în ședința din 24.10.2014, hotărând admiterea recursului Curții de Conturi, casarea sentinței și rejudecând, respinge cererea de suspendare (Hotărârea 8787/24.10.2014). Practic, instanța a desființat sentințele anterioare favorabile Universității „Aurel Vlaicu” și a dat câștig de cauză Curții de Conturi, urmarea fiind că banii încasați fără respectarea prevederilor legale, conform concluziilor documentului de control al Camerei de Conturi Arad, urmează să fie recuperați de la cei care i-au încasat, adică de la Lizica Mărioara Mihuț, Președinte al Consiliului Academic, Marian Nicu Spânu și Anton Ilica, consilieri pe probleme în Consiliul Academic.

Comentarii

comentarii