Acasă Actualitate Cuvinte dure între primarul Nicolae Robu și instrumentiștii Filarmonicii Banatul, în Piața...

Cuvinte dure între primarul Nicolae Robu și instrumentiștii Filarmonicii Banatul, în Piața Unirii, în văzul timișorenilor și turiștilor

DISTRIBUIȚI

Mai mulți sindicaliștii instrumentiști din cadrul Filarmonicii Banatul Timișoara, care trebuiau să concerteze, sâmbătă 12 mai, în Piața Unirii, s-au revoltat și nu au vrut să urce pe scenă, cu prilejul ceremoniei de lansare a Schimbului de gardă. După mai bine de un an de pregătiri, sâmbătă, timişorenii, dar şi turiştii aflaţi în centrul oraşului au putut urmări prima ceremonie de schimbare de gardă, eveniment care se doreşte a fi un reper pentru turişti mai ales, dar şi pentru localinici. În același timp au urmărit și un nou episod al scadalului de la Filarmonică, protagonist fiind și primarul Nicolae Robu.

De ce s-a întâmplat asta? Conform sindicaliștilor, motivele de revoltă împotriva conducerii Filarmonicii Banatul, reprezentată de directorul, Ioan Gârboni, sunt foarte multe și s-au acumulat de-a lungul anilor. „Tratamentul față de noi a domnului director este ordinar, de ultimă speță. Parcă suntem sclavi. Aici, în Piața Unirii, am fost chemați să concertăm fără ca Filarmonica Banatul să fie trecută pe afiș. Parcă Filarmonica Banatul nu ar exista. Suntem chemați sâmbăta în ziua de repaus să cântăm, nefiind prezentați, în niciun fel. E o lipsă totală de respect față de instituția care este un brand –Filarmonica Banatul. Acest concert este o mânărie, dacă nu suntem pe afiș”, a spus Călin Nan.

Muzicienii spun că evenimentul a fost organizat de Asociația Eugeniu de Savoya și sponsorizat de Fabrica de Bere TImișoreana, fără a exista un contract cu Filarmonica.

“Motivele de revoltă sunt foarte multe și s-au acumulat. De exemplu, ni s-a spus că noi am fost chemați, aici, în Piața Unirii, sâmbătă 12 mai, să cântăm pentru ziua de 30 aprilie, dar nici nu știm despre ce e vorba aici. Ni s-a spus că vom avea un concert la fabrica de bere. Ne-am uitat pe afiș, dar nu apare Filarmonica Banatul, nici pe site-ul instituției. Sindicatul i-a cerut directorului baza legală pentru care are loc acest concert, dacă nu suntem pe afiș. Ni s-a spus că nu suntem organ de control și nu trebuie să ne dea niciun act. Pe linie de sindicat o să intrăm în negocieri. Directorul ne-a răspuns că o să introducă toate concertele extra în contractul colectiv de muncă. Este clar că asta nu e în regulă. De aceea vom declanșa greva. Asta face cu noi de ani de zile directorul”, a declarat Florin Lupulescu, șeful sindicatului din cadrul  Filarmonicii Banatul Timișoara.

Pentru ca situația să fie și mai ciudată, a fost adusă condica de prezență chiar în Piața Unirii, iar puținii instrumentiștii care nu au participat la revoltă au trebuit să o iscălească pe pervazul unei ferestre a Muzeului de Artă. 

Ioan Gârboni a fost prezent în Piața Unirii, împreună cu primarul Nicolae Robu. În văzul timișorenilor și turiștilor Robu i-a amenințat pe instrumentiștii revoltați că dacă nu urcă pe scenă să concerteze li se va desface contractul de muncă. Sindicaliștii s-au plâns că primarul a vorbit foarte urât și amenințător cu ei, nedemn pentru un primar al unui oraș desemnat Capitală Culturală Europeană. Unul dintre ei, un domn mai în vârstă, jignit de cuvintele dure ale primarului nu a mai rezistat și l-a invitat pe Robu să urce pe scenă și să cânte la chitară.

Pe de altă parte, Gârboni pare detașat de problemă și indiferent. „Foarte bine să se plângă. Nu e niciun fel de scandal, astăzi. E un concert prin care se recuperează data de 30 aprilie. E un concert scurt cu trei valsuri și un marș. E primarul aici. Toată lumea va vorbi pe scenă. Este alegerea lor dacă vor să declanșeze greva. Eu nu-i ignor deloc, așa cum spun ei. Nu-i adevărat”, a spus Ioan Gârboni.

Conflictul dintre cele două părți este foarte puternic și nimeni nu vrea să cedeze. Fiindcă între sindicaliști și conducere nu există o comunicare reală, tensiunea este maximă și singura șansă este instanța tribunalului care va decide care e adevărul și ce trebuie făcut, pentru ca să se așterne liniștea la Filarmonica Banatul Timișoara și cetățenii melomani să nu piardă, dar nici imaginea orașului Capitală Culturală Europeană.

Comentarii

comentarii