Acasă Actualitate Dascălii boicotează tezele cu subiect unic

Dascălii boicotează tezele cu subiect unic

DISTRIBUIȚI

Trei zile de grevă generală în învăţământul românesc…
Ecaterina AndronescuLovitură de teatru în învăţământul românesc. Dascălii din întreaga ţară au decis să boicoteze tezele cu subiect unic şi să declanşeze o grevă generală timp de trei zile. Zeci de mii de elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a sunt într-o situaţie mai mult decât delicată. Ultima încercare de a-i opri pe profesori să boicoteze examenele naţionale are loc luni, zi în care Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, se va întâlni din nou cu sindicaliştii. Greva generală este preconizată să se desfăşoare pe 5, 13 şi 21 mai, zile în care ar fi trebuit să aibă loc tezele unice la limba română, matematică şi istorie sau geografie.
“Ne cerem anticipat scuze părinţilor şi copiilor”

Mutare în forţă a sindicatelor din învăţământul românesc. Pe 30 aprilie, cele patru mari sindicate din învăţământ şi-au dat mâna şi au hotărât, la Bucureşti, boicotarea tezelor cu subiect unic. Dascălii din întreaga ţară vor face grevă generală pe 5, 13 şi 21 mai, zile în care ar fi trebuit să aibă loc tezele unice la limba română, matematică şi istorie sau geografie. Zeci de mii de elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a riscă acum să nu-ţi susţină cel mai important examen al lor de până acum. “Nu mai există cale de întoarcere. Dacă nu se rezolvă nimic este foarte probabil să declanşăm, în perioada bacalaureatului, greva generală pe timp nelimitat. Ne cerem anticipat scuze părinţilor şi copiilor care nu vor putea susţine tezele cu subiect unic. Trebuie să înţeleagă că nu este vina noastră, ci doar a Guvernului Boc”. În Timiş, peste 65% din dascălii afiliaţi la Sindicatul “Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar au fost pentru declanşarea grevei generale, la ultimul referendum.

“Abramburica” se prinde de paiul înecatului…

Chiar dacă nu au nicio treabă cu tezele unice, dascălii din învăţământul universitar vor face şi ei trei zile de grevă generală. Decizia a fost luată în comun de sindicatele “Spiru Haret”, FEN, FSLI şi “Alma Mater. Principalele motive pentru care dascălii din întreaga ţară au votat pentru greva generală sunt reducerea bugetului educaţiei cu 812 milioane de lei din fondul de salarii şi alţi 676 milioane lei din fondurile de investiţii. În plus, bugetul pentru cercetare a fost redus cu peste 70% faţă de anul trecut, iar legea unică de salarizare a bugetarilor este considerată de dascăli ca fiind nedreaptă pentru salariaţii din învăţământ. Profesorii nu au uitat nici cum au fost sfidaţi de guvernaţi şi mărirea salarială de 33% a fost ca şi uitată de Guvernul Boc. Sindicaliştii nu au putut fi convinşi să renunţe la grevă nici de Traian Băsescu, care s-a întâlnit cu ei mai mult pentru a le prezenta un nou proiect al legii de învăţământ… O ultimă încercare disperată de a-i opri pe dascăli să boicoteze tezele cu subiect unic o va face, luni, Ecaterina Andronescu. Ministrul Educaţiei se va întâlni cu sindicaliştii pentru a le face noi promisiuni şi pentru a încerca să-i oprească din drum.

Comentarii

comentarii