Acasă Actualitate David Saranga, ambasadorul Israelului în România în vizită în capitala Banatului: Timișul...

David Saranga, ambasadorul Israelului în România în vizită în capitala Banatului: Timișul și Timișoara sunt destinații interesante pentru parteneri din Israel

DISTRIBUIȚI

Israelul poate deveni un excelent partener pentru afacerile din Timiș, de asemenea, se va lucra și în domeniul medical, acolo unde experiența țării sale este una deosebită și medicii sunt dispuși să împartă cu colegii lor această experiență, a anunțat David Saranga, ambasadorul Israelului în România. El s-a aflat în fruntea unei delegații care a vizitat Timișoara în ultimele două zile, Saranga primind și titlul de Doctor Honoris Causa al  Universității de Vest Timișoara.

La orele prânzului, Saranga s-a întâlnit cu conducerea administrativă a județului, cu Alin Nica, dar și cu primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în cadrul unei întâlniri puse la cale de cei de la ADR Vest, în care s-au discutat perspectivele unei eventuale colaborări între județ și Timișoara și mediul economic și cel academic israelian.

„Am discutat despre cooperare în câteva domenii în care Timișul are potențial să exceleze, anume agricultura – despre cum putem include tehnologia, utilizarea terenului în creșterea productivității în domeniul agricol, despre telemedicină și perfecționarea in diferite specialități medicale, despre industria de apărare pe care o putem construi în Timișoara bazându-ne pe automotive si tehnologia informației.

Membrii delegației s-au aflat în ultimele două zile în capitala Banatului aici au avut programate întâlniri extrem de interesante, cu reprezentanții a numeroase firme.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat atu-urile orașului și a subliniat că economia locală a perseverat, în ciuda problemelor de pe plan mondial.

„Domnul Saranga a fost primul ambasador pe care l-am întâlnit după ce am devenit primar al Timișoarei. Economia de aici reprezintă 80% din economia județului, aceasta a crescut în pandemie, chiar dacă undeva în lume a fost criză. Avem încredere că chiar și în această criză economică ce va urma, Timișoara va ieși întărită. Iar aceasta se datorează companiilor și oamenilor din Timișoara care lucrează o să susținem din partea administrației orice fel de demersuri. Desigur, nu e vorba aici de o colaborare directă între o primărie și un stat, ci de mai multe inițiative, care privesc economia privata. Dar e important e sa existe un ecosistem de inovare în Timișoara, unul în care universitățile si companiile, autoritățile locale sa contribuie lupta majoră pentru ca a Timisoara sa atragem tineri care să vină și să lucreze aici”, a spus Fritz.

De ce este Israelul o țară atât de perforantă în atât de multe domenii și ce ar putea face România să atingă un nivel similar? Explicațiile au fost oferite chiar de oaspete, David Saranga.

„Israelul este lider în inovare, noi investim 5,4% din PIB pentru cercetare si dezvoltare, suntem prima țară din lume care alocă cel mai mare procent din PIB acestui domeniu. Aceste măsuri de sprijin pentru sectorul științei și tehnologiei încurajează mediul antreprenorial. Tehnologiile sunt cele care modelează viitorul, e important sa sprijinim și mai intens inovația și progresele tehnologiei la nivel bilateral. Orașul Timișoara și județul Timiș au un potențial extraordinar datorită capitalului uman și am încredere ca vom vedea în curând rezultate foarte bune pentru comunitatea de aici”, a subliniat ambasadorului Israelului, David Saranga.

Despre ce domenii concrete s-ar putea discuta în relația dintre Israel și Timiș, respectiv Timișoara, a vorbit tot Saranga. Desigur, nu e vorba neapărat de un acord inter-instituțional, ci unul punct – punct între firme și instituții din cele două țări.

„Am discutat despre sănătate, mai precis despre telemedicină, ca o colaborare între mediul medical de aici și Spitalul Sheba, un centru medical clasat în top 10 din lume. Vor fi încântați să colaboreze cu Timișoara. Am discutat și despre cooperare în industria de apărare, la sugestia domnului Nica. În acest sector, lucrurile au funcționat bine cu companii din Israel, atunci când acestea au venit cu know-how din Israel și România cu forța de muncă. Exemplu este compania Elbit, aceasta are deja aici trei fabrici și din România exportăm spre alte țări”, a mai spus Saranga.

El a fost completat de șeful CJ Timiș, Alin Nica.

„Am abordat ca și domeniu de colaborare cel agricol, s-au purtat discuții cu Universitatea de Științe Agricole a Banatului. Am discutat despre acele componente ce ne-ar putea face mai productivi, cum ar fi eficientizarea consumului de apă și a utilizării culturilor realizate aici”, a declarat și Alin Nica.

Comentarii

comentarii