Acasă Sănătate De ce cancerul este una dintre cele mai devastatoare maladii care face...

De ce cancerul este una dintre cele mai devastatoare maladii care face ravagii în Timiş?

DISTRIBUIȚI

medici cancerCancerul este una dintre cele mai devastatoare maladii ale vieţii moderne care face ravagii în Timiş, iar numărul bolnavilor creşte de la an la an, depăşind 14.000.
Surprinzător este faptul că, în timp ce numărul bolnavilor devine tot mai mare, numărul medicilor oncologi este tot mai mic. Dacă în Timiş sunt 15 medici oncologi, în Regiunea de Vest (judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara) sunt aproximativ 40.000 de bolnavi de cancer şi 25 de doctori specialişti pe oncologie. Ceea ce este foarte puţin. Statisticile arată că 2 din 10 români își pierd viața din cauza cancerului. Astfel, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, în contextul problematicii afecțiunilor oncologice și a creșterii incidenței cancerului tot mai mare, joi, 4 februarie, de la ora 12.00, la  Hotel Timișoara, sala Roma 1, va ava loc o dezbatere pe tema cancerului, privind prevenţia, diagnosticul, tratamentul şi controlul – noi șanse în lupta cu cancerul: inovație – precizie – progres. La eveniment vor participa medici, pacienţi şi autorităţi locale. „Medici cu expertiză și experiență în managementul afecțiunilor oncologice, împreună cu reprezentanți ai asociaților de pacienți și jurnaliști, vor discuta despre ce presupune prevenția cancerului, importanța diagnosticării precoce în controlul cancerului, ce înseamnă medicina personalizată în îngrijirea persoanei cu cancer, precum și cum pot fi eficientizate eforturile de tratament și combatere a cancerului, o problemă majoră de sănătate publică – spune Ana Maria Cizmaş, coordonator Sănătatea Press Group, organizatoarea evenimentului.

E nevoie de un spital multidisciplinar în Timişoara

Dr. Negru Şerban, directorul Spitalului OncoHelp Timişoara, spune că mai este nevoie de multe investiţii pentru a ne apropia de ceea ce înseamnă terapia multidisciplinară completă a cancerului. Suntem pe drumul cel bun, dar mai e mult de lucrat, fiindcă ne situăm departe de ceea ce ne dorim. În Timişoara, e nevoie de un spital multidisciplinar care să înglobeze toate serviciile medicale de specialitate pentru terapia împotriva cancerului şi care să fie în acelaşi loc. Fondurile sunt insuficiente pentru a susţine tratamentele şi e nevoie de medicamente moderne care sunt încă în aşteptare pentru a fi compensate. Problema este şi la nivelul specialiştilor, fiindcă sunt puţini specialişti şi dintre aceştia mulţi pleacă în Occident. Pe de altă parte, numărul bolnavilor creşte anual, fiindcă este un fenomen de îmbătrânire a populaţiei, iar cancerul ţine de vârsta a treia. Ce ar fi de făcut, pe termen scurt? Populaţia trebuie să ducă o viaţă sănătoasă, să fie abandonat fumatul, să mâncăm sănătos, să facem mişcare, să evităm infecţiile periculoase. De asemenea, este nevoie de screening mamar, pentru cancerul de col uterin, colono-rectal şi să dezvoltăm infrastructura spitalicească – susţine dr. Şerban, unul dintre cei mai buni medici specialişti oncologi din România. Una dintre cerinţele pacienţilor şi ale medicilor în lupta cu succes împotriva acestei maladii este alocarea a 6% din PIB pentru sănătate. Din păcate, nu se întâmplă aşa.

Comentarii

comentarii