Acasă Administraţie Timişul necivilizat: Drumul către Mănăstirea Timişeni-Şag sau infernul gunoaielor!

Timişul necivilizat: Drumul către Mănăstirea Timişeni-Şag sau infernul gunoaielor!

DISTRIBUIȚI

gunoiAruncarea deşeurilor pe spaţiul public, pe marginea apelor şi al şoselelor sau pe câmp, este o practică permanentă în Timiş, iar efectul imediat, dar şi de lungă durată este poluarea gravă a mediului înconjurător.
Un exemplu elocvent este ceea ce se întâmplă pe drumul ce duce la celebra Mănăstire Timişeni-Şag, din judeţul Timiş, aflată la 37 km de Timişoara. Pe o parte şi pe alta a şoselei este o poluare îngrozitoare cu deşeuri, aruncate nu numai de vizitatorii care merg la lăcaşul de cult să se roage, dar şi de locuitorii din zonă, care îşi permit cu cea mai mare nesimţire să abandoneze munţi de gunoaie peste tot în spaţiul verde. Evident că imaginea este dezolantă şi dă foarte urât la imaginea mănăstirii.
Mariana Lorintzi, şefa Gărzii de Mediu Timiş, a spus că responsabilitatea cu ecologizarea este a Primăriei Şag. Autorităţile din Şag trebuie să cureţe zona de gunoaie. „E teritoriul administrativ al lor. Garda de Mediu poate obliga primăria să cureţe câmpul, în cazul în care nu o va face. Amenda variază între 20.000 – 40.000 lei, în cazul persoanelor juridice, dacă nu îşi fac treaba”, a spus Lorintzi.
Ştefan Bădăi, viceprimarul comunei Şag, spune că este regretabil că se întâmplă astfel, că unii cetăţeni aruncă gunoaiele pe spaţiul verde, de-a lungul străzii, de aceea Primăria Şag va lua măsuri pentru curăţarea deşeurilor. „Avem o echipă care se ocupă cu aşa ceva ”, a spus Bădăi.   
Gestionarea deşeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea umană şi fără a dauna mediului, în special, fără a genera riscuri pentru aer, apă, sol, fauna sau flora; fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor şi fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special – spune Legea 211, republicată în 2014, privind gestionarea deşeurilor. La Şag nu se întâmplă aşa!

Comentarii

comentarii