Acasă Actualitate Depozitul de la Ghizela nu este autorizat nici de Mediu, nici de...

Depozitul de la Ghizela nu este autorizat nici de Mediu, nici de Bruxelles

DISTRIBUIȚI

Depozitul de deşeuri nepericuloase de la Ghizela, deşi este finalizat, încă nu a primit autorizaţia de funcţionare de la Mediu, dar nici aprobarea de la Bruxelles. Gabriela Lambrino, directorul Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara, a declarat că CJ Timiş a depus dosarul pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu din primăvară, dar mai e nevoie de documente. „Apoi, Comisia de Analiză Tehnică va lua decizia”, a spus Lambrino.

Nu are nici operator

Pe lângă faptul că depozitul nu are încă autorizaţia de mediu, nu s-a găsit nici operatorul. În acest sens, va fi licitaţie publică, la care vor putea participa agenţii economici din domeniu din întreaga Uniunea Europeană. Totuşi, reprezentanţii CJ Timiş susţin că, prin toamnă, deşeurile timişenilor vor putea fi depozitate la Ghizela. “Suntem în pregătirea caietelor de sarcini să scoatem la licitaţie operatorul. Prin luna octombrie se va putea depune gunoiul în prima celulă”, a spus Adam Crăciunescu, vicepreşedintele CJ Timiş. Dosarul complet al deponiei se alfă în analiză la Comisia Europeană de la Bruxelles şi, de asemenea, se speră că până în toamnă să vină avizul favorabil. Depozitul de la Ghizela e opremieră pentru Timiş şi pentru România. Aici vor fi depuse numai deşeurile umede (menajere), iar cele uscate (hârtie, metal, plastic, sticlă) vor fi selectate şi valorificate. De aceea, cu timpul, cantitatea de gunoi ce va ajunge la Ghizela va scădea.

Peste 50 milioane euro pentru managementul deşeurilor din Timiş

Suprafaţa totală a deponiei este de 351.406 metri pătraţi, iar capacitatea totală este de 5.131.300 metri cubi. Suprafaţa primei celule este de 70.156 metri pătraţi, iar capacitatea primei celule este de 623.000 metri cubi. Durata de viaţă a primei celule este cinci ani, iar perioada de exploatare a întregului depozit este de 41 ani, unde vor intra deşeurile menajere din întreg judeţul Timiş. Vor mai fi construite încă patru celule, cu durată de viaţă de nouă ani fiecare. Următoarele patru celule de depozitare vor fi realizate eşalonat de către viitorul operator. Unul dintre obiectivele proiectului este reducerea cantităţii de deşeuri depozitate şi creşterea cantităţii de deşeuri reciclate şi refolosite, datorită colectării selective. Deponia de la Ghizela a fost construită prin Programul Operaţional Sectorial Mediu al Comisiei Europene, prin care este stabilită o strategie de dezvoltare în domeniul mediului pentru perioada 2007-2013.

Alocarea financiară pentru POS Mediu 2007-2013 este de 5,61 miliarde euro din care 4,512 miliarde reprezintă finanţare europeană nerambursabilă şi 1,096 miliarde euro reprezintă contribuţia naţională. Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş are o valoare totală de peste 50 de milioane de euro, iar beneficiar este Consiliul Judeţean Timiş.

Comentarii

comentarii