Acasă Politica Dezbatere pe teme politice cu profesorul Daniel Barbu şi candidaţii USL din...

Dezbatere pe teme politice cu profesorul Daniel Barbu şi candidaţii USL din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Profesorul dr. Daniel Barbu, de la Universitatea Bucureşti, a participat vineri, de dimineaţă, împreună cu invitaţi din mediul universitar şi candidaţi ai USL la parlamentare din Timişoara, la o dezbatere pe teme politice.

Maria Grapini (candidat USL pe Colegiul 3 Deputaţi Timişoara), Ben-Oni Ardelean (candidat USL pe Colegiul 1 Senat Timişoara), Sorin Grindeanu (candidat USL pe Colegiul 2 Deputaţi Timişoara) şi Horia Cristian (candidat USL pe Colegiul 1 Deputaţi Timişoara) au fost prezenţi la dezbatere, o masă rotundă cu subiecte percutante despre politică şi politicieni.

 

„Este pentru prima dată când dumnealui intră ca şi jucător politic. Este una să fii teoretician şi pe de cealaltă parte este altceva să joci pe teren. Jocul pe teren s-ar putea să fie uneori diferit decât cel din tribune. A venit vremea ca şi sfera politică să fie profesionalizată. Este nevoie să se cunoască anumite politici publice, ideologie. Cunoscându-le poţi să operezi în consecinţă. Cred că este un plus de valoare pe care România îl are prin prezenţa dânsului, ca şi jucător de această dată”, a spus Ben-Oni Ardelean în deschiderea dezbaterii.

„Războiul e o chestiune mult prea importantă pentru a fi lăsat pe seama militarilor”

Profesorul Daniel Barbu s-a ocupat de politică, dar a fost, ceea ce se spune în sociologie, un observator participativ. Cunoaşte lumea politică relativ bine, din prin anii 90, a fost alături de preşedintele Constantinescu şi doar trei săptămâni cu preşedintele Antonescu, consilier prezidenţial.

„Am avut într-un fel privilegiul să mă uit de aproape la lumea politică româneacă, fără să fiu propriu-zis parte din ea. Cred că pasul pe care-l faci ţine de profesie şi vocaţie. Aud adesea că trebuie să ai o meserie ca să intri în politică. Nu poţi fi ministru al Agriculturii dacă nu eşti agronom, ministru al Justiţiei dacă nu eşti jurist. Îmi vine în minte o celebră remarcă a lui Clemenceau (politician francez, prim ministru al Franţei), ce conducea personal operaţiunile militare. Presa spunea de ce un jurist se amestecă în treaba generalilor. Acesta a spus: «Războiul e o chestiune mult prea importantă pentru a fi lăsat pe seama militarilor». Prietenul meu Eugen Nicolăescu, care a fost ministru al Sănătăţii, povesteşte că prima lui întâlnire ca ministru al Sănătăţii a fost într-un consiliu european pe această temă, s-a întâmplat să stea lângă un ministru al Sănătăţii federal german şi a întrebat-o pe doamna respectivă: ce specialitate aveţi în medicină? Doamna aproape s-a ofensat şi a spus – eu sunt politican. Meseria ei era cea de om politic”, spune Daniel Barbu.

Concluzia e legată de criza politicii democratice, „pe care noi o trăim în forme destul de folclorice”.

Comentarii

comentarii