Acasă Actualitate Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş – proiectele anului

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş – proiectele anului

DISTRIBUIȚI

DJC Timiş a efectuat de la începutul anului 11 controale în colaborare cu Poliţia în cazul constatărilor de intervenţii neautorizate/distrugeri în zone cu patrimoniu arheologic sau descoperiri arheologice întâmplătoare. De asemenea, inventariat în anul 2016 un număr de 336 de monumente istorice, 340 de monumente de for public şi 75 de monumente istorice-situri arheologice, în acelaşi timp emiţând 283 de avize, 137 de adrese şi comunicări pe domeniul monumentelor istorice.
Între proiectele importante derulate în acest an de DJC Timiş se regăsesc “Istoria altfel – cetatea Jdioara”, organizat prilejul Zilei Internaţionale a Monumentelor Istorice şi a Siturilor. Beneficiari ai acestui proiect au fost 70 de copii din satele timişene Jdioara şi Giroc, care au avut parte de o excursie ghidată până la cetatea Jdioara, dar şi de o serie de ateliere de creaţie menite să îi familiarizeze pe cei mici cu patrimoniul cultural al zonei. Parteneri ai acţiunii au fost Universitatea de Vest, Muzeul Naţional al Banatului, Tm Archery, Asociaţia Arheovest şi Peregrinii.
Un alt proiect aparte a fost “Utilizarea detectoarelor de metale – între hobby şi infracţiune” – o masă rotundă care a reunit specialişti de la direcţiile de specialitate şi inspectoratele judeţene de poliţie din Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Alba şi Timiş. Cei peste 20 de participanţi au luat în discuţie un fenomen înregistrat la nivel naţional: acela al degradării şi distrugerii patrimoniului arheologic de către utilizatorii de detectoare de metale.
Alte proiecte: (Re)START! PRACTICI DE RESTAURARE (sesiunea II, modulul I, II), proiect organizat de Expose Architecture în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş. El propune facilitarea accesului la informaţia şi tehnica de specialitate, având ca scop informarea, formarea şi specializarea persoanelor din medii diferite (arhitecţi, ingineri, muncitori, patroni firme de construcţii, reprezentanţi instituţii publice, etc…), cu atribuţii şi responsabilităţi / implicare în domeniul restaurării de arhitectură şi intervenţiilor pe clădiri istorice. Proiectul vizează, în primul rând, acoperirea cererii din zona de vest a ţării, dar nu este limitativ şi prezintă o alternativă de instruire competentă, la oferta extrem de limitată de programe pe plan naţional. Timişoara este cadrul ideal ca background pentru un eveniment de acest gen, deoarece chiar centrul istoric al oraşului este subiectul unui amplu proiect de restaurare şi punere în valoare
“Poartă ARTĂ!” – este un proiect de restaurare a porţilor istorice ale Timişoarei şi de promovare a acestora, prin acţiuni culturale inedite şi inovatoare. Proiectul este iniţiat de Asociaţia Culturală Kratima în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş.
Totodată, a fost iniţiat proiectul de marcare a clădirilor istorice din oraş, o amplă campanie de informare legată de clădirile de tip monument istoric în cadrul căreia vor fi marcate 55 de clădiri istorice prin amplasarea de plăcuţe cu datele de identificare.

Comentarii

comentarii