Acasă Actualitate Doliu la Opera Națională Timișoara! A murit Alexandru Moisuc, solist vocal-bas

Doliu la Opera Națională Timișoara! A murit Alexandru Moisuc, solist vocal-bas

DISTRIBUIȚI

Doliu la Opera Națională Timișoara! Reprezentanții instituției anunță cu tristețe decesul la o vârstă mult prea tânără al lui Alexandru Moisuc, solist vocal-bas.

Regretatul artist s-a născut la data de 14 iunie 1961 la București unde și-a definitivat studiile de specialitate din cadrul Conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu”, Facultatea de instrumente și canto, promoția 1985.

Marea diversitate a genurilor muzicale abordate sunt dovada solidei culturi stilistice pe care și-a însușit-o în anii de studiu sub îndrumarea profesorilor Arta Florescu și Iulian Băiaşu.

Talentul și vocea sa cu un timbru aparte l-au propulsat și l-au impus rapid pe scena lirică bucureșteană a cărui solist devine în anul 1985, perioadă în care obține și două premii importante la Concursul  Internațional de Canto de la Toulouse și Concursul Internațional „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova.

În anul 1990 la propunerea doamnei Arta Florescu își începe activitatea pedagogică la Academia de Muzică din București, activitate continuată apoi cu pasiune și exigență profesională la Facultatea de Muzică din Timişoara.

În anul 1991 este invitat să interpreteze rolul titular din opera „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart la Wiener Kammeroper, ansamblu alături de care va întreprinde un lung turneu în Japonia și Coreea de Sud, deschizându-i astfel drumul spre o carieră internațională.

Din anul 1992 este solist al Operei Naţionale Române din Timişoara, iar în anul 1996 își începe activitatea artistică și la Opera de Stat din Viena în calitate de colaborator permanent.

Basul Alexandru Moisiuc a fost un muzician complex care a ales să se dedice genului liric în care vocea umană se împletește cu sonoritățile orchestrei și cu jocul dramatic, fiind conștient că potențialul său artistic se poate împlini doar în mirajul spectacolului.

Capacitatea sa de a percepe muzica nu numai pe plan strict emoțional ci și pe plan intelectual, filtrând-o prin personalitatea sa artistică, conferă aparițiilor sale scenice, interpretări inedite.

Repertoriul său de operă cuprinde peste 50 de titluri, conținând cele mai importante roluri destinate vocii de bas, din creații aparținând celor mai diverse perioade stilistice: de la Monteverdi, trecând prin creația lui Mozart, Verdi, Wagner, Puccini până la Schönberg, Enescu și Bentoiu.

Alexandru Moisiuc este un profesionist al artei cântului, al spectacolului de operă desfășurând în paralel și o susținută activitate concertistică alături de importante orchestre simfonice sub baghete de prestigiu, abordând lucrări aparținând marilor creatori ai genului.

A fost partener de scenă cu nume sonore ale liricii mondiale: Agnes Baltsa, Renato Bruson, Feruccio Furlanetto, Samuel Ramey, Mara Zampieri, Eva Marton, Franco Bonisolli, Thomas Hampson avându-i la pupitru dirijoral pe: Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Placido Domingo, Daniele Gatti, Roberto Abbado, Michele  Plasson etc.

Colaborarea cu acești mari artiști a condus la o acumulare consistentă care i-a consolidat valoarea profesională cucerind lumea în templele artei lirice din Scala din Milano, Opera din Frankfurt, Opera din Dresda, Palais de Beaux-Artes Bruxelles, Amsterdam, Atena etc.

O carieră remarcabilă în care a dăruit scenei pasiune și dragoste, temperament și sensibilitate, respect și devotament, carieră bazată pe o formație intelectuală vastă sunt câteva calități ce definesc personalitatea basului Alexandru Moisiuc.

Îi vom păstra cu toții o caldă și neștearsă amintire!

Condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace! – este mesajul conducerii Operei Naționale Timișoara.

Înmormântarea va avea loc vineri 23 februarie, ora 14.00 la cimitirul Mătăsarilor (Aleea Ghirodei).

Trupul neînsuflețit este depus la capela Rostyl, str. Ion Creangă nr 16 (fost Sinagogă din cartierul Fabric).

Comentarii

comentarii