Acasă Actualitate „Dormim mai puțin”. România trece la ora de vară. Ceasurile vor trebui...

„Dormim mai puțin”. România trece la ora de vară. Ceasurile vor trebui date cu o oră înainte

1002
DISTRIBUIȚI

Schimbarea orei se va face în ultimul weekend al lunii martie 2021, mai exact în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 3:00 devine ora 4:00.

„Dormim mai puțin”, cum se spune, iar 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore la ora de iarnă). Trecerea la ora de vară 2021 se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2021, când ziua a fost egală cu noaptea. Din acest moment, ziua a început „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie.

Sistemul orei de vară și de iarnă presupune  o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. Ora de iarnă este considerată însă ora standard

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Cât mai continuă schimbarea orei Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană. Astfel, statele care decideau să mențină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

În mod normal, țările Uniunii Europene erau așteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi urmau să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcționarea pieței unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri. Propunerea de renunțare la schimbarea orei a apărut în 2018 și ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele țări europene s-au opus.

În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă. Inițiativa pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă însă de Senat, în ședința din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă și Guvernul României și-a exprimat poziția de a nu susține adoptarea acestei inițiative legislative. Proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, cameră decizională. Guvernul și-a menținut însă aceeași poziție și în punctul de vedere transmis Camerei Deputaților la 22 ianuarie 2020, iar comisia pentru industrii și servicii a Camerei a dat, de asemenea, aviz negativ. În cele din urmă, inițiativa legislativă a fost retrimisă la 10 februarie 2021 la comisii pentru elaborarea unui alt raport, în așteptarea unei decizii la nivel european. În consecință, proiectul a fost retrimis la comisii pentru cel puțin două luni, cu posibilitatea de prelungire a termenului.

Sursa: www.profit.ro

 

Comentarii

comentarii