Acasă Actualitate Duminica Floriilor a transformat Catedrala Mitropolitană într-un lăcaș al bucuriei și...

Duminica Floriilor a transformat Catedrala Mitropolitană într-un lăcaș al bucuriei și al dreptei credințe

DISTRIBUIȚI

Duminica Floriilor a transformat Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara într-un  lăcaș al bucuriei și al dreptei credințe.

Astfel, la ceasurile dimineții, mii de credincioși bănățeni au venit pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei, dirijat de teologul Bogdan Mureșan.

La încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură pe marginea Evangheliei praznicului Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului,  moment important în calendarul creștin,  care precede Săptămâna Mare sau Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos.

„De la vârsta de 12 ani, Domnul Hristos urca  la Ierusalim,  în fiecare an de Paști,  împreună cu Maica Sa, Fecioara Maria și cu dreptul Iosif. Dar niciodată nu au fost întâmpinați de mulțimi și  nimeni nu i-a observat.

Erau doar trei suflete venite din Nazaret, care, în mijlocul miilor de oameni, nu contau pentru comunitatea de atunci. Însă, de data aceasta, mii de oameni au ieșit să-L întâmpine pe drumul de la Betania la Ierusalim.

Cine i-a îndemnat pe acești oameni, cu miile, să iasă în întâmpinarea Lui, cu ramuri de finic în mâini și cu hainele așternute pe drum,  pentru ca Hristos să treacă peste ele? Cine i-a îndemnat? Harul Duhului Sfânt.

La Vecernia sărbătorii Floriilor se cântă idiomela: „Astăzi harul Sfântului Duh pe noi ne-a adunat, și toți, luând Crucea Ta, zicem: Bine ești cuvântat, Cel ce vii în numele Domnului. Osana, Celui dintru înălțime!”

„Această mulțime de oameni nu a fost mobilizată de nicio autoritate a vremii, nici de cineva de la templu. Chemarea acestor mii de oameni a fost lucrarea Duhului Sfânt. Căci Duhul Sfânt a fost și este alături de Fiul și de Tatăl în toate lucrările”, a spus Părintele Mitropolit Ioan.

Conform obiceiului, la încheierea slujbei, credincioșii au primit ramuri de salcie sfințită, reper al reînnoirii spirituale, al înfloririi virtuților și al ascensiunii spre o viață în Hristos. Aceste ramuri simbolizează, de asemenea, esența vieții spirituale autentice și triumful vieții asupra morții.

Pe măsură ce ziua se lăsa către amurg, Catedrala Mitropolitană a găzduit, după slujba Deniei, concertul de Florii, susținut de Corala bărbătească ortodoxă „Epifania” din Timișoara.

Sub conducerea dirijorului Florin-Nicolae Șincari, muzica bisericească a umplut spațiul sacru și inimile credincioșilor prezenți. Repertoriul concertului a cuprins lucrări corale ale compozitorilor: Iulian Cârstoiu, Ioana Ghica Comănești, Gheorghe Danga, Sabin Drăgoi, Nicolae Lungu, Nicu Moldovanu, Antoniu Sequens.

Pelerinajul Floriilor

În ajunul sărbătorii Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, a fost organizată tradiționala „Procesiune a Floriilor”.

Pelerinii, cu ramuri de salcie, cu icoane,  prapori și cu drapelul României, însoțiți de mulți copii în port tradițional, de preoți și monahii au pornit spre Catedrala mitropolitană de la Centrul eparhial și de la biserica „Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara-Iosefin. În fruntea grupului de credincioși plecat de la Centrul eparhial s-a aflat chiar Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Cele două grupuri s-au unit pe esplanada catedralei, unde cu toții au fost  întâmpinați de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu preoții și diaconii lăcașului mitropolitan.

Slujba Vecerniei Mari unite cu rânduiala Litiei a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, care a rostit și cuvântul de învățătură.

Săptămâna Sfintelor Pătimiri, 29 aprilie – 1 mai 2024

 ora 8,00 Ceasurile şi Obedniţa urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfințite

ora 18,00 Denie

Sfânta și Marea Joi, 2 mai

ora  8,00    Ceasurile I, III ,VI, IX şi Obedniţa urmate de Liturghia Sfântului Vasile cel Mare

ora 18,00   Denia celor 12 Evanghelii

Sfânta și Marea Vineri, 3 mai

ora  8,00     Ceasurile Împărătești

ora  15,30  Vecernia (Punerea în mormânt a Domnului Iisus Hristos)

ora  18,00   Denia Prohodului  Domnului

Sfânta și Marea Sâmbătă, 4 mai 2024

ora  7,30    Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare

ora  24, 00   Slujba Învierii Domnului

Învierea Domnului Sfintele Paște, 5 mai

ora 9,30     Sfânta Liturghie arhierească

ora 17,00   A doua Înviere urmată de Concertul Corului Catedralei Mitropolitane

Luni și marți din Săptămâna Luminată (6 – 7 mai 2024)

ora 08,30 – Utrenia

ora 10, 00 – Sfânta Liturghie

ora 18:00 Vecernia

Miercuri

ora 7:30 Sfânta Liturghie

ora 18:00 Vecernia

Joi

ora 7:30 Sfânta Liturghie

ora 18:00 Vecernia

Izvorul Tămăduirii, vineri, 10 mai 2024

ora 08:00 Utrenia

ora 10:00  Sfânta Liturghie – (la final se va sfinți Aghiazma mică și se va distribui la locurile obișnuite)

ora 18:00 Vecernia

Sâmbătă

ora 7:30 Sfânta Liturghie

ora 18:00 Vecernia  + Litie

Duminică – 12 mai

ora 08:00 Utrenia

ora 10:00  Sfânta Liturghie

ora 18:00  Acatistul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș.

Comentarii

comentarii