Acasă Actualitate “E cacealma. Nu se vor face angajări la Spitalul Judeţean Timişoara!”

“E cacealma. Nu se vor face angajări la Spitalul Judeţean Timişoara!”

DISTRIBUIȚI

Conf. univ. Sorin Olariu:
Subfinanţarea cronică a sistemului sanitar şi lipsa personalului –medici, asistente şi infirmiere – din sănătate sunt două probleme la care, din varii interese politice, nici un guvern din ultimii 22 de ani nu a vrut să găsească soluţia. Conf. univ. dr. Sorin Olariu, şeful Clinicii I Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat, duminică, 27 mai, că la Judeţean ar fi nevoie de sute de medici, asistente şi infirmiere, dar nimeni nu va fi angajat. “Practic, nu avem cu cine lucra”, a spus dr. Olariu.
500 de posturi deblocate
La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute,  Hotărârea de Guvern privind  ocuparea unui număr de 500 de posturi vacante din sistemul sanitar, la nivel naţional. Dintre cele 500 posturi ce urmează a fi deblocate, 300 vor fi repartizate spitalelor judeţene de urgenţă, spitalelor care asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru adulţi şi copii din capitală, serviciilor de ambulanţă şi institutelor şi centrelor medicale clinice, pentru angajare de personal de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar. Actul normativ prevede deblocarea posturilor vacante atât pentru unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi pentru cele  al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale. “Măsura vine în sprijinul unităţilor publice din sistemul sanitar, care se confruntă cu un important deficit de personal, atât personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, cât şi alte categorii, nemedical, absolut necesare pentru efectuarea actului medical”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii. Celelalte 200 de posturi se vor repartiza Institutului de Oncologie Iaşi şi  Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Spiridon" Iaşi, în vederea reorganizării activităţii. Trebuie să remarcăm că deblocarea posturilor se face cu încadrarea unităţilor sanitare în limita de 70% cheltuieli de personal.
“Avem nevoie de aparatură performantă!”
Conf. Olariu a spus că nu este adevărat că se vor face angajări aici. Legea prevede că, în limita a 70% din buget, se poate plăti pentru salarii, iar la Spitalul Judeţean Timişoara nu se va putea angaja nimic, fiindcă finanţarea e la limita de 70%. “Dacă ai bani, poţi să ceri post, dar aşa, nu ai de unde să finanţezi. E o cacealma. Nu se vor face angajări la Judeţean. Eu, la clinică, aş mai avea nevoie de 10 asistente şi infirmiere. La Spitalul Judeţean Timişoara este mare nevoie de personal. Cred că e nevoie de vreo 200 -300 de medici, asistente şi infirmiere”, a spus dr. Olariu. Prof. univ. dr. Lazăr Fulger, şeful Clinicii II, a precizat că situaţia la Spitalul Judeţean Timişoara a ajuns atât de gravă, din cauza lipsei de personal, încât medicii se ocupă de instrumente, fiindcă instrumentarele au plecat să muncească în clinicile private. Mesajul medicilor către noua Guvernare USL este următoarea: “Să deblocheze posturile din sănătate şi, în primul rând, de la Spitalul Judeţean Timişoara şi să finanţeze şi dotarea cu aparatură, nu doar să dea bani pentru ziduri, faianţă şi gresie. Numai ziduri s-au făcut în spital, dar e nevoie şi de dotare cu material şi aparatură performantă, conform cerinţelor secolului XXI”, a spus conf. univ. dr. Sorin Olariu.

Comentarii

comentarii