Acasă Actualitate Elev din Timișoara care a ales calea școlii profesionale în detrimentul liceului,...

Elev din Timișoara care a ales calea școlii profesionale în detrimentul liceului, acum angajat la o firmă mare: „M-am integrat foarte ușor și a început să-mi placă”

DISTRIBUIȚI

alin alin

Firmele din Timiș au nevoie de forță de muncă mai mult ca oricând. În această căutare, în urmă cu mai mulți ani, în Timiș a fost implementat un sistem de școală duală. Primii absolvenți de profesională sunt angajații de astăzi, care se gândesc să meargă mai departe cu studiile, în timp ce lucrează.
De luni începe înscrierea la școala profesională, în Timiș. Admiterea se desfășoară în două sesiuni – una în iulie, alta la finalul lui august. Anul acesta, în Timiș sunt disponibile 24 de clase profesionale în primul an, fiecare clasă are 28 de elevi.  

Alin Ciucle, unul dintre primii absolvenți d eprofesională, după ce învățământul de acest fel a fost reluat la Timișoara (2012-2013)  este acum angajat la o firmă mare din urbea de pe Bega.
„Am fost elev la liceu în primă fază, unde eram cel mai neastâmpărat. Aveam multe absențe, nu mai aveam loc să-mi pună o notă de absențe. La sfârșitul clasei a X-a, un profesor mi-a dat un sfat – singura șansă ar fi să trec la profesională. Am zis – de ce nu, hai să vedem! Am început școala profesională acum patru ani și ceva. Mie mi se pare o diferență de la cer la pământ între liceu și profesională. La liceu este numai teorie, fără practică. Acum sunt electronist și am învățat meseria încă din școală. Faci practică efectiv. Mă atrage tehnologia. Firma folosește aparate de ultimă generație. Având colegi foarte de treabă m-am integrat foarte ușor și a început să-mi placă. Acum trebuie să termin liceul, sunt clasa a XII-a seral, mai am și a XIII-a, Bacul, după aceea Facultatea de Electricieni, probabil la Poli și, de ce nu, într-o zi să ajung inginer”, spune Alin Ciucle.

Domeniile disponibile la profesională în Timiș: electronică și electromecanică, chimie industrială, comerț. fabricarea produselor din lemn, construcții, instalații și lucrări publice, turism și alimentație, electronică și automatizări și altele.

Firmele din Clubul Economic German s-au implicat în două colegii tehnice din Timişoara: Colegiului Tehnic Energetic „Regele Ferdinand I” şi Colegiului Tehnic „Ion I.C. Brătianu”, unde susţin clase de electricieni, electromecanici şi lucrători în administraţie.

Comentarii

comentarii