Acasă Eveniment Enciclopedia Banatului – sabotată de consiliile judeţene din Timiş şi Caraş-Severin

Enciclopedia Banatului – sabotată de consiliile judeţene din Timiş şi Caraş-Severin

DISTRIBUIȚI

Lucrare academică de peste 10.000 de pagini despre Banatul Mare
O enciclopedie complexă a Banatului, realizată de cei mai mari specialişti în domeniu, nu stârneşte niciun interes din partea autorităţilor din Timiş şi Caraş-Severin. Proiectul prevede 8 volume despre literatură şi artă, presă, instituţii bisericeşti, localităţi, învăţământ, politică şi istorie din Banatul Mare. Fiecare volum ar urma să aibă între 1.000 şi 2.000 de pagini, iar enciclopedia trebuie să fie gata până în 2013. Proiectul aparţine Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din cadrul Academiei Române din Timişoara. Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin au strâmbat din nas când au auzit că este nevoie de finanţare pentru această lucrare. Iniţiatorii spun că nu-şi pot permite să plătească nici măcar colaboratorii, iar preţul de tipar al Enciclopediei Banatului rămâne o mare enigmă.
Crişu Dascălu: „Academia Română are onoare, dar nu are bani”
Chiar dacă instituţii de prestigiu şi-au dat mâna pentru realizarea unei enciclopedii complete şi obiective a Banatului istoric, autorităţile se fac că plouă. „Am solicitat câte 100.000 de lei consiliilor judeţene din Timiş şi Caraş-Severin. Toţi au fost de acord să ne ajute, dar când s-a ridicat problema banilor, nu am mai primit niciun ajutor şi ni s-a transmis că aşa ceva nu se poate. Erau bani pentru colaboratorii din cele două judeţe, care lucrează la enciclopedie. Va trebui să facem muncă voluntară. Academia Română are onoare, dar nu are bani. Nici nu vreau să mă gândesc la preţul tiparului”, spune profesorul universitar Crişu Dascălu, directorul  Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din cadrul Academiei Române din Timişoara. La realizarea Enciclopediei Banatului şi-au dat mâna Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” şi Institutul de Istorie din Cluj, Academia Sârbă de Ştiinţă şi Artă şi Institutul de Balcanologie din Belgrad.
Despre Banat – fără patimă şi fără părtinire…
Enciclopedia Banatului vizează teritoriul Banatuilui istoric, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre. Articolele din cadrul acestei ample lucrări vor avea doar un caracter informativ, pentru a nu deveni subiective şi a rezista mai mult în faţa timpului. În prima etapă a realizării acestei enciclopedii se vor publica câteva volume pe domenii, abia ulterior urmând să aibă loc publicarea lucării sub formă lexicografică. Crişu Dascălu, coordonatorul acestui proiect, spune că valoarea enciclopediei va eclipsa toate scrierile despre Banat de până acum. „În urma unor cercetări am constatat că despre Banat s-a scris mult, inegal, uneori inexact, s-a scris cu patimă şi chiar cu mai puţină simpatie. Din toate scrierile lipseşte o imagine globală şi complexă asupra provinciei istorice. Această imagine nu poate fi dată de monografii şi scrieri secvenţiale. Scopul nostru este de a prezenta Banatul cum a fost cândva şi cum este acum, din toate punctele de vedere”, mai spune Crişu Dascălu, directorul  Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din cadrul Academiei Române din Timişoara. Lucrarea vizează şi Banatul Sârbesc, care, teritorial, a devenit istorie pentru România, dar şi o bună porţiune de dincolo de Mureş, loc care, cel puţin teoretic, nu aparţine de Banatul istoric.

 

Comentarii

comentarii