Acasă Sport EnduRoMania se delimitează de bikerii clandestini

EnduRoMania se delimitează de bikerii clandestini

DISTRIBUIȚI

Reprezentanţii EnduRoMania replică la unele articole apărute în ultima vreme în presă, fiind deranjaţi şi de poziţia autorităţilor, care le aduc acuze considerate nefondate. Reprezentanţii EnduRoMania au ţinut să facă unele precizări în ceea ce priveşte activitatea organizaţiei lor. Ei spun că s-au săturat ca de fiecare dată când se întâmplă ceva rău, numele lor să fie asociat cu cei care practică sport extrem prin munţii şi pădurile din Banat.

Nu există pădure fără uscături

”În afară de EnduRoMania, mai există doar în zona sud-vestică a ţării încă cel puţin 8 organizatori de evenimente sau de ture enduro şi 4X4 şi un număr dublu sau chiar triplu de "clandestini" şi individuali. Îi numim astfel pentru ca nu sunt afiliaţi la Federaţia Română de Motociclism, nu sunt trecuţi în calendarul competiţional sau cel de evenimente turistice, nu plătesc cotizaţii sau alte taxe, nu cunosc cele mai elementare reguli de conduită şi de protecţie a mediului, fiind sursa principală a aspectelor negative legate de acest domeniu. Într-adevăr, din cauza acestora avem de suferit şi noi. Desigur că nu exista pădure fără uscături şi este adevărat că şi unii participanţi de la EnduRoMania "păcătuiesc" prin nerespectarea regulilor ce li se impun. Fără un sprijin adecvat din partea autoritaţilor, nu se poate face un control eficient pentru eliminarea acestor neajunsuri. Tocmai acest lucru se propune prin efortul colectiv la care ne înhămăm începând din iarna aceasta şi care sperăm să dea rezultatele aşteptate, adică să fie create toate condiţiile pentru practicarea turismului activ, sportiv şi de aventură, paralel cu reducerea până la eliminarea impactului negativ”, spune Carol Varga, referent EnduRoMania. Recent, a avut loc şi  o conferinţa Regională pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Carpaţii Bănăţeni, derulată la invitaţia Asociaţiei pentru Turism Banat, unde s-au pus bazele unei cooperări concrete între diverse instituţii şi organizaţii.

 Enduro aduce bani frumoşi statului Român

Reprezentanţii EnduRoMania susţin că cei care practică enduro pot rezolva problemele locuitorilor din zonă şi nu numai să distrugă mediul. „Turistul venit de la peste 1.000 de kilometri distanţă nu este doar client pentru enduro-turism. El este un oaspete în această ţară şi odată cu primul flacon de apă cumpărat sau prima masă servită într-un restaurant, după ce a trecut hotarele ţării, el aduce venituri acestei ţări şi locuitorilor din zona respectivă.
Dar se ştie că un turist nu călătoreşte doar ca să mănânce, să bea şi să doarmă. Pentru că un produs turistic să fie complet, el are nevoie şi de o activitate turistică, un "entertainment". Încă din 1995, pe baza evenimentelor EnduRoMania, a apărut o reţea de pensiuni rurale care, momentan, trăiesc şi se dezvoltă pe baza clientelei din turismul activ. Creşterea din ultimii ani a dus la apariţia altor capacitaţi de cazare şi servicii în domeniu. La numărul utilizatorilor de vehicule de teren veniţi din ţările vestice, se adaugă şi cei autohtoni, utilitari şi rezidenţi”, mai spune Carol Varga de la EnduRoMania.

 

Comentarii

comentarii