Acasă Economic Enel îşi bate joc de locuitorii a patru sate din Caraş-Severin

Enel îşi bate joc de locuitorii a patru sate din Caraş-Severin

574
DISTRIBUIȚI

Exasperaţi de întreruperi, sătenii nu mai vor să plătească facturile la energia electrică

Enel recunoaşte problemele şi promite că va moderniza reţeaua electrică… în acest an

Locuitorii din comuna Fîrliug, din Caraş Severin, au ajuns în culmea disperării din cauza zecilor de întreruperi a furnizării energiei electrice. Curentul se opreşte în mod repetat, in cele patru sate – Fîrliug, Dezeşti, Scăiuş şi Remetea-Pogănici şi, mai rar în satele Duleu şi Valea Mare. Deşi atât autorităţile locale cât şi locuitorii din aceste sate au facturile plătite la zi, compania Enel îi lasă pe întuneric din ce în ce mai des, mai ales pe timpul verii, când cea mai mică ploaie sau furtună opreşte, pentru zeci de ore,energia electrică. În ultima perioadă întreruperile au devenit foarte dese, chiar dacă vântul nu a bătut şi nici furtuni de mare intensitate nu au fost. Ultima întrerupere de durată, care a dat peste cap întreaga comună, s-a petrecut pe 22 mai, la ora 19, când gospodinele pregăteau bucate pentru mare sărbătoare de Rusalii, iar marea majoritate a locuitorilor se pregăteau sa urmărească finala Champions League. Furnizarea energiei electrice s-a reluat doar a doua zi, la ora 10.
„Începând din anul 2004, atunci când am fost ales edil al acestei comune , am asistat în repetate rânduri la întreruperea energiei electrice, fiind deseori solicitat şi rugat de cetăţenii acestor 4 sate să fac ceva pentru ca aceste întreruperi să nu se mai întâmple aşa des, în mod nejustificat. Imediat, în prima şedinţa a Colegiului Prefectural, în anul 2004, l-am interpelat pe Adrian Pop , directorul companiei Enel Caraş-Severin, domnia sa afirmând că patronii italieni care au preluat distribuţia energiei electrice nu vor să facă investiţii, reţelele fiind foarte vechi. În seara de 22 mai, la sesizarea concetăţenilor am vrut sa iau legătura cu toţi factorii de decizie de la Enel Caraş-Severin, fără sorţi de izbânda, nereuşind sa găsesc pe nici unul din ei pentru că probabil stăteau relaxaţi în fotolii urmărind finala. Am reuşit sa iau legătura cu subprefectul Martin Motolan, care la rândul său a reuşit într-un târziu sa vorbească cu Adrian Pop, acesta afirmând ca nu poate să facă nimic în acest sens deoarece este plecat din localitate la un concert rock. Din nou, în data de 30 mai s-a întrerupt furnizarea energiei electrice la orele 22.30, luxul de a ne fi redat l-am avut de abia a doua zi la orele 8.15,” spune Ioan Borduz, primarul comunei Fîrliug.
„În comuna Fîrliug, atât la nivelul instituţiilor cât şi la nivelul gospodăriilor proprii plata facturilor de energie electrica se face la filiala Enel Bocşa, dar atunci când îi întrebam pe conducătorii acestei instituţii ce se întâmplă aceştia arătau cu degetul spre Lugoj, chipurile, de unde ar veni reţeaua de distribuţie spre comuna noastră. În una din zilele trecute consătenii mei au spus că nu vor mai plăti energia electrică, iar atunci când vor veni echipele pentru debranşare , vor proceda ca somalezii din golful Aden, pentru toate aceste umilinţe indurate de ani de zile, în condiţiile în care toată lumea este cu plata facturilor la zi”, mai spune Borduz.

UPDATE: Enel recunoaşte problemele şi promite că va moderniza reţeaua electrică… în acest an

Conform Enel Distribuţie Banat şi în data de 31 mai au fost semnalate două incidente în zonă, alimentarea cu energie electrică fiind întreruptă de la ora 4.41, realimentări parţiale având loc la ora 5, respectiv 6.53. Remedierea definitivă a situaţiei şi alimentarea integrală a fost posibilă la ora 8.16.
„Menţionăm că în localitatea Fîrliug din judeţul Caraş Severin se înregistrează o situaţie aparte având în vedere că această localitate este alimentată printr-o linie electrică aeriană vulnerabilă la condiţiile meteo extreme, caracterizate prin vânt puternic şi ploi însoţite de descărcări electrice. Datorită lungimii ei (peste 60 km) dar şi a accesului greu din cauza specificităţii reliefului, lucrările de intervenţie în remedierea defecţiunilor se desfăşoară uneori cu dificultate. Precizăm însă că Enel Distribuţie Banat a realizat deja în zonă lucrări de investiţii şi modernizări în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, la nivelul de joasă tensiune, tocmai pentru a îmbunătăţi calitatea serviciului de distribuţie a energiei electrice pe acest segment de tensiune şi pentru a reduce numărul de incidente în alimentarea consumatorilor”, se spune în răspunsul la problemele ridicate de locuitorii din comuna Fîrliug, solicitat de ZdV companiei Enel Distribuţie Banat.
Conforma acesteia, în zona Banat, incluzând şi judeţul Caraş Severin, se află în derulare un amplu program de modernizare a reţelei electrice. Lucrările cuprind toate nivelurile de tensiune – înaltă, medie şi joasă tensiune şi au în vedere înlocuirea şi modernizarea infrastructurii, cu scopul de a creşte calitatea serviciului de distribuţie. La nivelul judeţului Caraş Severin vor fi realizate investiţii de circa 5 milioane de euro în decursul acestui an.
 

Comentarii

comentarii