Acasă Actualitate Este posibilă o “twindemie” cu virusul gripal și cu SARS-COV2, în Timișoara?...

Este posibilă o “twindemie” cu virusul gripal și cu SARS-COV2, în Timișoara? Explicația prof. Emilian Popovici

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Emilian Popovici, cadru didactic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, atenționează că în această iarnă sunt șanse ca să ne confruntăm cu un val de infecții cu SARS-COV2 accentuat.

Iată de ce!

Explicația prof. Popovici: ”Posibile evoluții ale infecțiilor cu Sars CoV 2 și virusurile gripale în sezonul rece :

Este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții accentuat cu Sars Cov2 în cazul în care vor deveni dominante variante sau subvariante ale virusului cu potențial crescut de evitare a imunității post infecțioase și/sau postvaccinale.

Este posibil să ne confruntăm cu un val de infecții redus ca amplitudine în cazul în care variantele următoare vor fi tot din grupul Omicron și asta pentru că mulți oameni au trecut prin infecția cu aceasta variantă și au dobândit imunitate post infecțioasă, alții au dobândit protecție post vaccinală, ceea ce va tempera evoluția variantelor Omicron înrudite.

Așadar primele posibile evoluții țin de virus și de ce va genera acesta

Deși în lume infecțiile sunt în general staționare sau în scădere , în Europa s-a înregistrat în ultima săptămână o creștere cu 8%, probabil și datorită unor evenimente dinamizatoare pentru infecție cum a fost Oktoberfest care a strâns laolaltă 6 milioane de oameni în 2 săptămâni.

China urmează să deschidă frontierele ceea ce înseamnă că subvariantele Omicron odată pătrunse acolo vor infecta un număr mare de persoane ceea ce poate duce la apariția de noi subvariante mai performante pentru virus.

Este probabil de această dată să ne confruntăm cu un val de infecții gripale la nivelul anilor prepandemici pentru că în Noua Zeelandă și Australia s-a consemnat deja o asemenea evoluție și se asteaptă ca în continuare să se întâmple la fel în America de Nord și în Europa

S-a vorbit la un moment dat despre posibilitatea apariției unei “twindemii” în care virusul gripal și Sars CoV 2 să genereze vârfuri de infecții simultan. Teoretic este posibil, dar practic dacă un virus cu transmitere respiratorie devine dominant și generează vârfuri de infecții, atunci este mai puțin probabil ca un al doilea virus cu aceeași cale de transmitere să facă la fel. Asta nu exclude cum spuneam evoluția celor două virusuri în paralel.

Deci să reținem că în continuare virusul Sars CoV 2 circulă și infectează prin variantele și subvariantele sale și că pandemia nu s-a încheiat ci doar a trecut într-o altă fază de evoluție”.

Comentarii

comentarii