Acasă Cultura Eveniment literar româno-turc de înaltă ținută, cu medici scriitori, la UMF Timișoara

Eveniment literar româno-turc de înaltă ținută, cu medici scriitori, la UMF Timișoara

DISTRIBUIȚI

Un important eveniment cultural transfrontalier de înaltă ținută care a avut loc, joi 21 martie, de la ora 17.00, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, a arătat încă o dată că medicina și literatura nu au granițe, iar medicii pot fi oameni de știință, dar și scriitori.

Astfel, UMFT și Editura „Victor Babeş” au lansat volumul intitulat „Amprente pe spațiul gol. Medicină narativă: 10 povestiri”, semnat de medicul și profesorul universitar, Göksel Altınışık, din Turcia, și tradus în limba română de conf. univ. dr. Gabriela-Mariana Luca, de la UMF Timișoara.

În cuvântul editorului, conf. Gabriela-Mariana Luca a scris:

“Goksel Altinișik este medic și scriitor, dar mai presus de orice este un om de o calitate înaltă. Are informație, experiență și sensibilitate. Este o șansă să întâlnești astfel de oameni și dacă aceștia se întâmplă să îți devină prieteni atunci trăiești un om binecuvântat.

Aveți în față o carte deosebită. Este o mare onoare pentru mine să o dau mai departe în mâinile dumneavoastră cu aceeași emoție cu care am primit-o.

Fiecare dintre noi poate ajunge, desigur, fără voie pacient. Fiecare dintre noi are pe cineva drag, are o poveste de viață. Sunt antropolog mereu în miezul a ceea ce este omenesc.

Știu cât înseamnă un buchet de mireasă în visul unei fete, dificultățile cuiva care se străduiește să răzbată dincolo de condiția să inițială, cât înseamnă lacrima unei mame și dorința unui tată de a-și vedea copiii la casa lor.

Știu că fiecare zi este un dar și că suntem datori să sărbătorim viața în oricare din formele ei.

Lucrez și eu cu studenții mediciniști, le vorbesc despre oameni și despre respect, despre demnitate și despre căutări. Vața este mai presus decât orice manual și de câte orice protocol.

A fi în slujba vieții cu tot omenescul din tine este o poveste de credință.

Cartea doamnei profesor Goksel Altinișik este despre toate acestea. Este o carte despre oameni care onorează viața și despre arta medicală.

Este o carte pentru tinerii viitor profesioniști conștienți că drumul lor este o poveste fără sfârșit plină de capcane și presărată cu victorii.

O zi nouă este de fiecare dată și o mare victorie. Mulțumim, Goksel Altinișik, pentru că dăruind din experiența și emoția personală ne-ați făcut ziua mai bună”, a scris Gabriela Mariana Luca.

În prologul cărții, Altinișik scrie:

Unii dintre pacienții mei îmi rămân în minte ani la rând, în primul rând, pentru poveștile lor. Le-am păstrat memoria vie istorisindu-le mai departe elevilor mei, asistenților mei, colegilor și prietenilor mei.

Cuprinderea lor într-o carte a fost un proiect în care am crezut sincer și am așteptat cu mare nerăbdare momentul în care să-i dau viață.

O dată deschisă această cutie a amintirilor, poveștile lor au năvălit în mine și ele s-au spus aproape singure.

Niciuna dintre ele nu a dat înapoi când m-am plâns de lipsă de timp. Într-un fel sau altul s-au asigurat că le voi așterne pe hârtie indiferent de circumstanțe poate că că le-am povestit de atâtea și atâtea ori înainte, le-am scris de parcă ar fi adresate unei audiențe, unui public spectator nu cititorilor.

Le-am șlefuit un pic literar, dar nu m-am îndepărtat de realitate. Nu am păstrat numele reale, dar personajele construite de mine vor putea fi ușor recunoscute de cei care le-au inspirat tocmai pentru că nu am vrut să dezamăgesc pe nimeni.

Cei pe care i-am contactat pentru a-mi confirma fidelitatea povestirii au adus multe lămuriri pentru secvențele estompate în memoria mea.

Poveștile din fața dumneavoastră m-au ajutat să-mi ordonez perspectiva asupra vieții și a morții, m-au ajutat să îmi înțeleg pacienții, să înțeleg omul și omenescul său.

Cred că și dumneavoastră, cititorii, veți simți influența majoră pe care au avut-o asupra mea”.

Goksel Altinișik s-a născut în Ankara în anul 1969. Este specialist în boli pulmonare la Universitatea de Medicină din Pamukkale.

Autor consacrat, ne-a oferit mai multe volume literare: culegerea de poeme, Singurătatea Macului, un prim volum de povestea inspirat din cazuistica sa, Atâta timp cât inimile noastre continuă să bată, urmate de volumele de proză scurtă Oglinda mov, Caietul roșu, Oamenii sunt ceea ce spun; Povestiri vii.

Sunt scrieri în versuri și proză inspirate din viața profesională, observații de zi cu zi ale unor situații cât se poate de reale și amprentate sporadic de metafora ficțiunii.

La volumul de versuri Cel mai dificil duel și la cel de povestiri Unul dinlăuntru Celuilalt a colaborat cu soțul său Ali Ergur.

Cea mai recentă lucrare a sa este Pacienții COVID din spatele peretelui de sticlă bazată pe teza sa de master în sociologie.

Goksel Altinișik Ergur apare în Dicționarul noii literaturi turce și continuă să lucreze ca medic, scriitor și sociolog.

Despre carte și medicina narativă au vorbit prof. univ. dr. Andrei Motoc, prorector al UMFVBT, conf. univ. dr. Claudiu Arieșan, prof. univ. dr. Paul Purea și conf. univ. dr. Gabriela-Mariana Luca, iar din Turcia, online, autoarea, Goksel Altinișik.

Comentarii

comentarii