Acasă Actualitate Tradus în 27 de limbi, scriitorul Mircea Cărtărescu a primit titlu de...

Tradus în 27 de limbi, scriitorul Mircea Cărtărescu a primit titlu de Doctor Honoris Causa al UVT

DISTRIBUIȚI

Vineri, 22 martie 2024, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a continuat activitățile și proiectele culturale dedicate comunității, din seria „La UVT, Cultura este Capitală!”.

Astfel, în cadrul primului eveniment, invitatul de prestigiu al UVT a fost scriitorul de Nobel, Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani și cel mai tradus la nivel internațional.

În cuvântul de deschidere a ceremoniei, ptof.univ.dr. Marinel Pirtea, rectorul UVT, a prezentat succint personalitatea și activitatea prodigioasă a prof. Cărtărescu și motivația acordării înaltului titlu.

“Astăzi, onorăm un nume care aparține firesc și plenar ambelor proiecte menționate – Mircea Cărtărescu.

Pe de o parte profesorul universitar și scriitorul Mircea Cărtărescu este o personalitate de prim rang a culturii române cu o deschidere amplă și generoasă nu doar spre comunitatea intelectuală și academică, ci și spre publicul larg din orașul nostru.

Astfel, numele lui figurează la loc de cinstea pe lista personalităților care și-au adus contribuția la promovarea culturii române spre comunitate.

Pe de altă parte, Mircea Cărtărescu ar fi candidatul ideal pentru Nobel@UVT, el fiid numele românesc cel mai frecvent menționat pentru nominalizare la premiul Nobel pentru literatură propus oficial în mai multe rânduri de Uniunea scriitorului din România. (…)

Prin personalitatea sa marcantă, prin rolul major jucat în cultura română actuală,  Mircea Cărtărescu răspunde unui deziderat asumat de Universitate de Vest Timișoara de a forma caracterele tinerei generații.

Cinstindu-l azi pe scriitorul și profesorul Mircea Cărtărescu, UVT își afirma una din valorile sale fundamentale: aceea de a oferi studenților modele demne de urmat prin recunoașterea reperelor adevărate, menite să le consolideze profilul intelectual și moral.

Domnule Mircea Cărtarescu, suntem onorați de prezența domniei voastre la Timișoara și de intrarea în rândurile comunității noastre academice.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum, Universitate de Vest vă mulțumește pentru că ne învățați să visăm frumos și înalt.

Vă urăm sănătate și putere de muncă și vă dorim să continuați cu aceeași dăruire pasionată dumneavoastră activitate”.

De asemenea, în discursul său, Mircea Cărtărescu a amintit pe scurt despre reușitele lui excepționale în literatură și și-a arătat recunoștiinta pentru UVT că i-a acordat acest important titlu.

“Universitatea de Vest din Timișoara îmi face astăzi o onoare deosebită, neașteptată și de aceea cu atât mai prețioasă pentru mine, acordându-mi  titlu academic de Doctor Honoris Causa.

De-a lungul a 40 de ani de scris literatură, lucrări teoretice și publicistică, dublați de o perioadă tot atât de lungă de activitate în învățământ, am mai avut bucuria să primesc premii, ordine și distincții oficiale din partea a diverse a instituții românești și străine.

Dar pentru mine Universitatea de Vest a fost întotdeauna specială pentru că în cadrul acestei instituții de învățământ superior activează un număr neobișnuit  de mare de oameni de cultură, critici și scriitori cei mai mulți congenări ai mei de prietenie cărora m-am bucurat încă de la începutul carierei mele.

De a lungul anilor, am avut de multe ori ocazia să particip la evenimente organizate de Universitatea de Vest, să conferențez în aula ei și să cunosc cu această ocazie conducerea, personalul didactic, facilitățile, proiectele și obiectivele.

Pot spune prin urmare în cunoștință de cauză că UVT este una dintre cele mai competente și performante universități din România și chiar din întreaga Europă Centrală – A treia Europă, cum a fost inspirat numită de dumneavoastră.

Scrisul meu literar constă în aproximativ 30 de volume. În centrul său se află câteva cărți pe care le consideri organe vitale ale corpului meu scriptural: poemul epic Levantul și romanele Orbitor, Solenoid și Theodorus.

În jurul acestui nucleu dur, orbitează cărțile mele de versuri, de povestiri, de călătorii, jurnalul meu, scrierile mele de critică și teorie literară, volumul de publicistică și chiar și o carte de basm.

140 de titluri dintre scrierile mele sunt traduse până azi în 27 de limbi. Ele mi-au adus în ultimele două decenii câteva premii internaționale dintre care cele mai prestigioase sunt Premiul de Stat al Austriei, premiul Thomas Man, premiul FiIL, premiul Formentor și Los Angeles Times Book Prize.

Deloc, în ultimul rând, am avut întotdeauna o activitate civică și politică foarte accentuată în ultimii ani de cumpănă ai democrației românești, prin care am sprijinit valorile pe care, cred eu, se construiește o societate sănătoasă, dreaptă și funcțională, adică democrația orientarea pro-europeană și drepturile omului.

Am fost prezent în toate momentele dramatice ale istoriei noastre recente de la Piața Universității, la Piața Victoriei și am scris publicistică fără menajamente și centură de siguranță despre răul din lumea românească adunată în volume ca Baroane! Pururi tânăr înfășurat în pixeli sau Peisaj după isterie.

În ultimii doi ani, am scris în presa românească și internațională despre ororile războiului din Ucraina, o barbărie nedemnă de epoca noastră, desfășurată la granița noastră de est și amenințând lumea liberă europeană.

A simțit nevoia acestui scurt bilanț ca să justific cât de puțin în proprii  mei ochi decizia dumneavoastră de a-mi acorda titlul de Doctor Honorez Causa al Universității de Vest Timișoara.

Primesc acest titlu cu toată recunoștința ca pe una dintre cele mai prețioase dovezi de apreciere și încredere în întreaga mea carieră!

 Vă mulțumesc tuturor”.

Dacă acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UVT, s-a desfășurat vineri dimineață, prelegerea pe care binecunoscutul autor a susținut-o în cadrul conferinței publice „Aventura literaturii”, a avut loc, în seara de joi, 21 martie, începând de la ora 18.30, în Aula Magna „Ion Curea” a UVT.

Întâlnirea a fost moderată de profesorul și criticul Mircea Mihăieș.

Textele semnate de Mircea Cărtărescu sunt cunoscute pentru stilul lor complex și bogat, precum și pentru profunzimea abordării temelor existențiale și ale condiției umane.

Cărțile sale abordează adesea subiecte precum identitatea, memoria, dragostea și căutarea de sine.

Printre cele mai apreciate și traduse opere ale sale se numără romanul “Orbitor” (publicat inițial în trei volume: “Aripa stângă”, “Corpul” și “Aripa dreaptă”), o lucrare considerată drept capodoperă a literaturii române contemporane.

Alte lucrări semnificative includ romanele “Nostalgia”, “Levantul”, “De ce iubim femeile” și “Solenoid”, precum și volumele de poezie și eseuri.

Comentarii

comentarii