Acasă Actualitate Experții europeni au dat șase recomandări pentru implementarea Timișoara 2023 – Capitală...

Experții europeni au dat șase recomandări pentru implementarea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

668
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 28 iulie, a fost făcut public raportul de monitorizare al Comitetului de experți europeni al UE privind proiectul Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii. Documentul prezintă obiectiv problemele depistate în implementarea proiectului, dar și punctele de vedere ale tuturor părților implicate, pentru ca în final să fie făcute și șase recomandări.

Documentul a fost întocmit după ședința anuală de monitorizare a implementării, desfășurate online, pe 23 iunie, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Primăriei Municipiului Timișoara, ai Consiliului Județean Timiș și ai Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii, precum și observatori din partea Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Reprezentanței României la UE.

„În raport este trecut în revistă stadiul implementării proiectului pornind de la raportul de progres comun, transmis de autorități și Asociație, sunt formulate șase recomandări și se solicită elaborarea unui plan de acțiune pană la 1 septembrie a.c. Comitetul de experți ai Comisiei Europene a apreciat dorința părților de a implementa cu succes proiectul Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii și încurajează toate părțile implicate să găsească soluții imediate printr-un efort comun”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației TM2023.

Pe scurt, au fost identificate soluții pentru un cadru de finanțare multianuală, condiție esențială pentru implementarea proiectului, precum și depășirea crizei de încredere ce implică autoritățile și Asociația. Drept urmare, autoritățile locale, Ministerul Culturii și asociația au termen data de 1 septembrie pentru alcătuirea un plan de implementare pentru perioada rămasă până la 31 decembrie 2023.

„În ceea ce privește programul cultural, Comitetul de experți recomandă ca toate eforturile să se concentreze pe pregătirea proiectelor cuprinse în dosarul de candidatură, iar apelurile deschise să fie limitate și reluate doar după încheierea programării conform dosarului de candidatură. Programul cultural trebuie să mențină un echilibru între potențialul cultural local și scena culturală internațională de prim rang, asigurându-se, totodată, că parteneriatele europene și excelența artistică rămân o prioritate în dezvoltarea programului”, precizează reprezentanții asociației în legătură cu recomandările făcute de experții europeni.

Raportul detaliat în limba engleză poate fi cosultat pe site-ul Comisiei Europene (https://ec.europa.eu/culture/sites/default/files/2021-07/Timisoara-2nd-monitoring-report-June-2021_en.pdf) sau pe site-ul Asociației Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii (www.timisoara2021.ro), la rubrica Transparență.

Comentarii

comentarii