Acasă Cultura Expoziţie internaţională despre colonizarea şvabilor, la Muzeul Banatului

Expoziţie internaţională despre colonizarea şvabilor, la Muzeul Banatului

DISTRIBUIȚI

expo colonizarea svabilor300 de ani de la colonizarea primilor şvabi

Cu 300 de ani în urmă, primii colonişti din regiunile de sud-vest ale Germaniei au pornit cu aşa-numitele „Ulmer Schachteln” în josul Dunării. Ei au fost colonizaţi de împăraţii habsburgici Maria Terezia şi Josif al II-lea, dar şi de proprietari privaţi. Peste 400.000 de colonişti au venit în secolul al XVIII-lea în Banat, Satu Mare, Bačka şi alte regiuni, de-a lungul Dunării. Imigranții au adus cu ei nu doar cunoştinţe ale metodelor moderne din agricultură şi meşteşug, ci şi valori culturale şi deprinderi. Văzut din perspectiva de astăzi, şvabii dunăreni au dat un impuls modernizării ţării. Despre colonizare şi urmările ei este vorba în următoarea expoziţie de anvergură de la Muzeul Banatului din Timişoara. Joi, 7 martie 2013, în complexul Bastion I, Galeria Theresia (str. Martin Luther, nr. 4), la ora 18.00, se va deschide expoziţia „Şvabii dunăreni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea”. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 15 aprilie.

Cele mai recente descoperiri

Expoziţia itinerantă, concepută de Christian Glass, Andrea Vandor, Leni Perencevic (Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm, Germania), prezintă colonizarea şvabilor în spaţiul dunărean şi a urmărilor ei. Sunt abordate în acest sens teme precum viticultura, mineritul, construcţia de biserici, arhitectură, urbanism, amenajarea peisajului, construcţia de orgi, gastronomie, sărbători. Expoziţia aduce publicului cele mai recente descoperiri privind emigrarea şi colonizarea şvabilor în regiunea Dunării, în secolul al XVIII-lea. Aceasta prezintă exponate originale privind istoria emigrării, cu numeroase împrumuturi din muzeele din Germania, România, Ungaria şi Serbia. De exemplu, un sicriu al unui copil dintr-o familie de emigranţi, care arată mortalitatea infantilă ridicată a coloniştilor din secolul al XVIII-lea. Expoziţia a fost prezentată deja în Ulm (Germania), Satu Mare şi Arad.

Proiect al unor muzee din patru ţări

Expoziţia este parte a unui proiect european menit să aniverseze 300 de ani de la colonizarea primilor şvabi în spaţiul dunărean din 1712, realizat la iniţiativa Muzeului Central al Şvabilor Dunăreni, în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad şi Muzeul Voivodinei din Novi Sad (Serbia), parteneri asociaţi fiind Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Muzeul Judeţean Satu Mare (România), Muzeul Janus Pannonius din Pecs şi Direcţia Muzeelor din comitatul Baranya (Ungaria). Proiectul „Migraţia înspre spaţiul dunărean”, cu o valoare de peste 200.000 de euro, este finanţat de Uniunea Europeană şi face parte din programul cultural al Uniunii Europene 2012/2013. Expoziţia, care va fi prezentată la Muzeul Banatului în limba română, este cuprinsă în catalogul „Migraţia înspre spaţiul dunărean”. Catalogul în limba română cuprinde ilustraţiile şi textele în 128 de pagini. Proiectul mai cuprinde şi un ghid turistic multilingv şi construirea unui website. Publicul timişorean poate să viziteze expoziţia zilnic (cu excepţia zilei de luni), în intervalul orar 10.00-16.00, până în data de 15 aprilie 2013.

Comentarii

comentarii