Acasă Cultura Un celebru regizor rus montează „Pescăruşul“ lui Cehov la Timişoara

Un celebru regizor rus montează „Pescăruşul“ lui Cehov la Timişoara

DISTRIBUIȚI

pescarusul la TGSTRegizorul Yuri Kordonsky montează la Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) spectacolul „Pescăruşul“, de Anton Pavlovici Cehov. Premiera are loc sâmbătă, 9 martie 2013, la ora 19.30. Aceasta este prima montare a lui Kordonsky la Timişoara, după ce regizorul a condus în 2008 un atelier pe texte de Cehov cu actorii TGST.

Un rus-american premiat de două ori de UNITER

Născut la Odessa, Yuri Kordonsky a studiat actoria şi regia la Academia de Teatru de Stat din St. Petersburg, sub îndrumarea lui Lev Dodin. Kordonsky a predat, a jucat şi a montat în peste douăzeci de ţări, printre care la Maly Theater din St. Petersburg, la Örkeny Színház din Budapesta şi în mai multe rânduri la Teatrul Bulandra din Bucureşti. A obţinut numeroase distincţii, precum Premiul The Golden Light în St. Petersburg, Premiul pentru cel mai bun spectacol, acordat de Uniunea Teatrelor Europene, precum şi premii ale Ministerului Culturii din România. Pentru creaţia sa la spectacolul „Unchiul Vania“ la Teatrul Bulandra a primit în 2002 Premiul UNITER pentru cea mai bună regie a anului, iar zece ani mai târziu producţia Teatrului Naţional din Sibiu „Ultima zi a tinereţii“, sub regia sa, a obţinut Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol. Yuri Kordonsky trăieşte în Statele Unite ale Americii, unde predă actoria şi regia şi conduce Departamentul de Teatru al Wesleyan University din Middletown, Connecticut.

Un scenograf premiat şi o piesă din secolul XIX

Decorul, costumele şi recuzita noii producţii au fost concepute de Dragoş Buhagiar, scenograf multiplu premiat, aflat acum la a patra sa colaborare cu scena germană timişoreană. Distribuţia montării îi reuneşte pe actorii Ioana Iacob, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Olga Török, Rareş Hontzu, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Radu Vulpe, Georg Peetz, Konstantin Keidel, Aljoscha Cobeţ, Dana Borteanu, Isa Berger şi Paul Cebzan. Asistenţa vorbirii scenice e asigurată de Mareike Tiede, iar dramaturgia spectacolului e semnată de Valerie Seufert. „Cu toate că «Pescăruşul» – prezentat în premieră absolută în 1896 – e o lucrare denumită de Cehov însuşi în subtitlu drept comedie, elementele comice nu se află deloc în prim-plan, ele rezidând doar în contradicţiile dintre năzuinţele personajelor şi realitatea înconjurătoare. Iubirea alterează relaţiile tuturor celor prezenţi, înlănţuiţi precum nişte îndrăgostiţi etern nefericiţi, ale căror speranţe eşuate le marchează atât viaţa cât şi conversaţiile”, spun autorii spectacolului de la TGST.
Următoarea reprezentaţie a spectacolului „Pescăruşul“ va avea loc duminică, 10 martie 2013, la ora 19.30. Ambele spectacole au loc în sala TGST şi se traduc în limba română. Biletele pot fi cumpărate de la casieria Teatrului German, str. Alba Iulia nr. 2 ,sau online, pe www.teatrulgerman.ro sau www.biletmaster.ro.

 

Comentarii

comentarii