Acasă Actualitate Fermierii din Timiş, salvaţi de oaia engleză şi germană

Fermierii din Timiş, salvaţi de oaia engleză şi germană

DISTRIBUIȚI

Arabii preferă berbecuţii exportaţi din Banat

Conform Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Ovis Banatim Timiş, 90% din carnea de oaie din judeţ este exportată în ţările arabe.

O cauză a acestei situaţiei este faptul că aici nu există o piaţă a animalelor în viu sau sacrificate, iar românii nu se dau în vânt după carnea de ovină.

„Practic, 90% din oile noastre se exportă, în special în ţările arabe, restul, în ţările din Vestul Europei. Arabii preferă berbecuţii. În ceea ce priveşte produsele lactate, nu putem să producem decât pentru consumatorul autohton. E puţin probabil să putem vinde afară. Oricum, politica intermediarilor scumpeşte mult brânza de oaie. De la noi, crescătorii de animale, pleacă la preţul de 15-17 lei, iar în galantare preţul se dublează de cele mai multe ori”, a declarat ing. Gheorghe Dioane, preşedintele Ovis Banatim.

Patru rase de oi de import pentru carne sunt cele mai profitabile pentru fermierii de la Ovis Banatim:

• Blu Face – tipică de carne-trunchi cu aspect cilindric, adânc şi larg. E o rasă englezească ce poate ajunge până la 90 de kilograme exmplarul femelă în viu, iar un berbec până la 150 de kilograme. Sporul în greutate al unui miel este de 400 grame pe zi.

• Suffolk e o altă rasă englezească de carne ce poate ajunge tot până la 90 de kg exemplarul la vârsta matură, iar berbecii până la 130 de kg. Animalul nu are coarne şi este acoperit cu par lucios de culoare neagră pe cap şi pe picioare şi fire de lână albă pe restul corpului. Membrele sunt de lungime medie, trunchiul larg şi musculos, iar coapsele sunt bine dezvoltate.

• La rasa Cap Negru German, berbecii ajung până la 125 de kg, iar oile adulte până la 75 de kg. Femele se introduc la reproducţie la vârsta de 12 luni.

• O altă rasă de carne din import care le aduce oierilor din Timiş profituri mari este Hampshire, creată în urmă cu 150 ani, în Marea Britanie, prin încrucişarea oilor din rasele Wiltshire Horn şi Berkshire Knot cu berbeci Southdown. Carnea este slabă, fără grăsime. Oile se pot reproduce pâna la vârsta de 12 ani. Prolificitatea rasei este de 150-180%, iar oile se pretează la reproducţie intensivă (3 fătări în 2 ani). Berbecii ajung până la 120 de kg, iar oile până la 80 kg.

„Aceste rase de import aduc profit mare, iar oierii din asociaţia noastră au confirmat-o. Fiind în Uniunea Europeană, avem oportunitatea să aducem berbeci din alte rase, care la noi în ţară nu există. Astfel, putem diversifica rasele de oi. Pe de altă parte, sunt crescători care vor să rămână la cele autohtone – cum sunt Ţigaia sau Ţurcana”, a conchis Dioane.

Comentarii

comentarii