Acasă Cultura Filarmonica Banatul: Concert omagial în onoarea compozitorului Remus Georgescu, Doctor Honoris Causa...

Filarmonica Banatul: Concert omagial în onoarea compozitorului Remus Georgescu, Doctor Honoris Causa Artis al UVT

DISTRIBUIȚI

Filarmonica „Banatul” organizează vinery, 27 aprilie, un concert omagial în onoarea compozitorului, dirijorului şi profesorului Remus Georgescu, care la finele lui noiembrie 2017, a fost făcut și Doctor Honoris Causa Artis al Universităţii de Vest din Timișoara.

În programul vocal-simfonic condus de maeştrii Peter Oschanitzky, Gheorghe Costin şi Radu Popa se află patru lucrări de Remus Georgescu şi Variaţiuni pe o temă rococo op.33 de Piotr Ilici Ceaikovski, solistă fiind violoncelista Alexandra Guţu, invitata specială a sărbătoritului.

Concertmaestrul Filarmonicii Banatul, Mircea Tătaru, ne-a povestit despre acest important concert omagial: Sanda ne va dezvălui frumuseţea Variaţiunilor rococo. Până la începutul primăverii lui 1877, când a terminat această lucrare concertantă, Ceaikovski nu prea a fost atras de lucrările în formă de variaţiuni. O singură piesă pentru pian, op.19 nr.6, fusese scrisă folosind această modalitate de a compune. În general problema majoră care se pune este ca variaţiunile, care se bazează pe o temă comună, să prezinte diversitate, să stârnească interesul, să nu fie monotone. Acest pericol Ceaikovski l-a evitat datorită măiestriei sale desăvârşite. A mai reuşit să creeze mici pasaje cu rol de punte de la o variaţiune la alta.

Prima dintre lucrările compozitorului Remus Georgescu programate în acest concert este piesa „Exorcism” pentru flaut şi orchestră care va fi interpretată de flautistul Vlad Colar. Este un extras  din oratoriul „Cântare Străbunilor”.  Ar fi bine să reascultăm acest oratoriu în întregime, poate în stagiunea viitoare, mai ales că vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire. Oratoriul a fost distins în 1977 cu Premiul Uniunii Compozitorilor. Dimensiunile impresionante ale oratoriului servesc măreţia momentelor de evocare istorică a poporului daco-roman, strămoşii românilor. Acest vocal-simfonic de anvergură este nu numai o evocare istorică muzicală dar şi un moment de slăvire.

Urmează „Ecouri„ un oratoriu pentru bas, cor de femei, bandă magnetică şi orchestră mare. Lucrarea datează din 1983 şi a fost distinsă cu premiul de compoziţie „George Enescu”. Solist va fi basul Cristian Ardelean.

Oratoriul cu titlul generic „De profundis” a fost compus pentru solist, cor mixt, cor de copii şi orchestră. Vineri, solist va fi baritonul Lucian Oniţa.

Concertul vocal-simfonic de vineri, 27 aprilie, se va încheia cu Simfonia „Triade” — Ritual funebru „in memoriam decembrie 1989”, un omagiu adus evenimentelor din 1989. Titlul originar a fost „Triade. Sculpturi dintr-o expoziţie. Studii simfonice pe teme de Peter Jecza.” Privind şi simţind vibraţia sonoră a formelor şi volumelor statuilor din bronz ale lui Peter Jecza, Remus Georgescu le-a transpus în sunete. Se poate afirma că „Triade” este rezultatul forţei conjugate a doi mari creatori –a explicat Mircea Tătaru.

Pe lângă solişti, orchestra simfonică, corul „Ion Românu”, pregătit de maestrul Iosif Todea, îşi va da concursul şi corul pe voci egale  al Colegiului Naţional de Artă „Ion Vidu” pregătit de profesoara Maria Gyuris.

Comentarii

comentarii