Acasă Actualitate Film InVest – centrul regional pentru atragerea producătorilor de seriale și filme...

Film InVest – centrul regional pentru atragerea producătorilor de seriale și filme de lung metraj

DISTRIBUIȚI

 West Romania Film Center, proiect realizat de Asociația Documentor, va fi una dintre moștenirile Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. După modelul și experiența Viken Filmsenter din Norvegia, centrul regional de film va avea rolul să promoveze și atragă producători de film, să le faciliteze realizarea de filme în Vestul României.

 “Regiunea de vest a României are cel mai mare potențial pentru realizarea de seriale și filme de lung metraj și scurt metraj, datorită unui număr foarte mare de actori, locații, orașe, peisaj natural dar și echipamente, tehnicieni, oameni capabili să facă costume, make up și așa mai departe. Avem un dezavantaj, că suntem la 500 de kilometri de București. Dacă eram la 200 de kilometric, cred că jumătate din producțiile de film din România se făceau în partea de Vest. Mă refer la Hunedoara, Bihor, Arad, Caraș-Severin și Timiș”, a spus regizorul Florin Iepan, directorul asociației Documentor.

O echipă de la Documentor a fost în Norvegia, în regiunea Viken, dar și în Suedia, în regiunea Gothenburg, pentru a vedea la fața locului cum funcționează un asemenea centru de film. Trei companii de producție din Oslo: Sant og Usant, Differ Media și Fri Film și-au prezentat metodele de colaborare cu Viken Fimsenter ori Norsk Filminstitutt. La Fredrikstad, aflat la o oră distanță de Oslo, au vizitat  Blender Collective, un hub cultural care reunește în aceeași clădire birouri de producție de film, arhitectură, stage design, chiar și o companie medicală – care colaborează cu acestea de mai sus la partea de advertising. În capitala Norvegiei au avut discuții cu reprezentanții Oslo Film Commission și au vizitat studiourile de producție Gateways Studios.

“În toată Europa există aceste birouri de film regionale și fonduri de film regionale. Au fost gândite să descentralizeze producția de film. Altfel, în mod natural se concentrează în capitale. Împreună cu partenerii noștri, Viken Filmsenter, un fond de film regional din partea de sud a Norvegiei, am gândit un proiect similar și pentru România, pe care sperăm să-l implementăm cel târziu la începutul anului 2024”, a mai spus Iepan.

Aducerea unor echipe de filmare ar reprezenta venituri considerabile pentru firmele care oferă servicii în zonă, ar fi un beneficiu şi pentru industria creativă, un plus pentru turism și promovare.

“România va relansa schema prin care producătorii străini și români care lucrează în toată țara, nu numai în București, vor putea la sfârșitul producției să primească o parte din bani înapoi, dacă au cheltuit în economia locală. Astfel, o să fim și noi în pas cu lumea, de exemplu cu Ungaria, o țară în care se produc zeci de filme și seriale în fiecare an, tocmai pentru că au această schemă. Avantajele sunt în primul rând economice. Asociația pe care vrem să o înființăm se va numi Film InVest, acum suntem în discuții cu autoritățile locale, să le prezentăm acest proiect, să vedem în ce măsură găsim suportul legal, interesul, cum ar putea fi finanțat un astfel de proiect. Vom face demersuri și către Ministerul Culturii, iar în decembrie vom face o prezentare mai de amploare”, a concluzionat Florin Iepan. 

În timpul vizitei în Norvegia s-a filmat pentru un scurt documentar promoțional și educativ pe tema industriei filmului regional și a oportunităților de colaborare, interviuri cu persoane relevante https://fb.watch/o8MRnbDlz-/ .

În toamnă au fost prezenți în Timișoara regizorul Cristian Mungiu, susținător al proiectului, și partenerii din Norvegia: Anund Austena – General Manager Viken Filmsenter, Gunhild Enger – regizoare, artist vizual și membru în boardul Viken Filsenter, care a fost nominalizată pentru un premiu BAFTA cu filmul său de absolvire „Bargain”, și Adrian Mitchell – Director Comisia de film din Oslo, care are experiență în industria cinematografică, de la manager de producție, la director și manager de locații, la distribuitor și producător.

Nordicii s-au întâlnit cu Dominic Fritz, primarul Timișoarei, Călin Bibarț, primarul Aradului, Ioan Popa, primarul Reșiței, dar și cu Alin Nica, președintele CJ Timiș, și Romeo Dunca, președintele CJ Caraș-Severin.

Proiectul s-a încheiat cu trei zile de filme norvegiene proiectate pentru publicul timișorean, la studioul On Set HDV. Proiecții publice vor fi organizate și la Universitatea de Vest și la Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timișoara.

Proiectul West Romania Film Center beneficiază de un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene. Proiectul este finanțat din Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021.

Comentarii

comentarii