Acasă Cultura Filmări aeriene fără precedent pentru o serie de biserici de lemn, într-un...

Filmări aeriene fără precedent pentru o serie de biserici de lemn, într-un documentar ce se lansează la Timișoara

DISTRIBUIȚI

„Biserici de lemn din România”, cel mai recent proiect al Casei de Producție „East Movies”, este gata de lansare, cu o avanpremieră programată la Timișoara, în luna decembrie. Muzeul Țăranului Român din București urmează să difuzeze filmul, din februarie 2016. Documentarul este o incursiune aparte într-un teritoriu al țării noastre cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente excepționale, tipice României: bisericile de lemn construite în secolul XIX. Filmările aeriene realizate cu drone sunt fără precedent pentru aceste obiective. Proiectul este o producție East Movies, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România. Obiectivul producătorilor este să pună pe harta turistică a țării aceste construcții unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural și istoric, dar necunoscute publicului.
Documentarul, în regia lui Kiki Vasilescu, cu un scenariu semnat de Cristina Iordache, prezintă monumentele, dar și cadrul natural și micile comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici. Pentru cadrele aeriene s-a filmat cu drona de la o înălțime de peste 500 m. Ritmul documentarului este dinamic, peisajele mirifice alternând cu testimonialele. Interviurile au fost realizate cu persoane care au legătură directă cu bisericile de lemn: Ion Blajan (șeful secției „Patrimoniu” al Muzeului Țăranului Român), preoți care slujesc încă în bisericile de lemn, arhitecți, dar și localnici, buni cunoscători ai istoriei satului lor.
„Documentarul Biserici de lemn din România este un film de prezentare a unor construcții cu valoare pentru specificul național arhitectural. Filmul se concentrează mai puțin asupra ritualurilor religioase și mai mult asupra istoriei clădirilor, a meșteșugurilor implicate în realizarea lor, a tehnicilor de construcție cu lemn, a decorațiunilor interioare și exterioare. Pentru a face legătura cu prezentul a acestor monumente căzute în uitare, filmul insistă și asupra prezentării cadrului natural și a micilor comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici”, explică regizorul Kiki Vasilescu.
În multe dintre aceste biserici de lemn se slujește încă, în special în comunitățile mai mici și mai îndepărtate de drumurile mari, asfaltate. Fiecare biserică are povestea ei, pe care spectatorul este invitat să o descopere.
Printre bisericile prezentate în documentar se numără și cea din Curechiu (jud. Hunedoara). Este biserica din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784. Biserica este construită în anul 1785 și este socotită ca fiind cea mai mare biserică de lemn din zonă. Biserica poartă hramul „Sf. Nicolae”, are dimensiuni ample, iar deasupra pronaosului se ridică o clopotnită impresionantă, cu dublu foișor.
Biserica de lemn „Trei Ierarhi”, din Troaș, comuna Săvârșin (județul Arad), Biserica de lemn din Lunca Moților (comuna Baia de Criș, județul Hunedoara), Biserica de lemn din Deleni, Hunedoara,
Biserica de lemn din Urși, jud Vâlcea, alături de Biserica din Leleasca, județul Olt, Biserica din Igoiu, Vâlcea, Biserica din Mlăceni și Biserica din Copaceni, ambele din Vâlcea, prezentate în documentar, așteaptă să fie descoperite de către publicul larg.
Cu peste 10 ani de experientă în lumea TV și cinema, Kiki Vasilescu și-a lansat primul film independent de lungmetraj în anul 2014. Acesta i-a adus premiul pentru Cel mai bun regizor străin la „Festival of Globe” din San Francisco, SUA, precum și o nominalizare pentru film străin la Burbank International Film Festival, SUA. În prezent, Kiki Vasilescu lucrează în California, SUA și în România, îmbinând creativitatea cu tehnica filmărilor complexe.

Comentarii

comentarii