Acasă Cultura Filmul Centenarului, la Timişoara – “Inima României” şi “Războiul Regelui”

Filmul Centenarului, la Timişoara – “Inima României” şi “Războiul Regelui”

1016
DISTRIBUIȚI

Supranumită “cel mai bun rege al României” Regina Maria şi-a câştigat locul minunat în inimile românilor, atât prin bunătatea-i binecunoscută, fiind “mama răniţilor din război”, cât şi prin implicarea ei de negociator în favoarea României, în Marele Război.

De cealaltă parte, avem destinul dramatic al Regelui Mihai I, ultimul şef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care a rămas în viaţă până în acest mileniu. Un destin dramatic, pentru că cel aclamat de poporul său, după “eliberarea” de după 1990, avea să fie din nou alungat din ţara sa de aceeaşi clasă comunistă care l-a expulzat şi în 1947.

Pe de altă parte, Regina Maria a căutat mereu să readucă la viaţă castelele româneşti. Unul foarte aproape de inima ei este în Sinaia şi a fost cel în a cărui amenajare Regina s-a implicat până în cele mai mici detalii, dar şi locul în care inima ei a fost mutată în noiembrie 2015, cu ceremonial militar.

Publicul din Timişoara, pasionat de film şi istorie, are prilejul să urmărească Turneul Naţional “Maria – Inima României” şi “Războiul Regelui”, care va fi proiectat în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş luni, 2 decembrie, de la ora 18.00.

“Pentru a marca cea de-a 100 aniversare a rolului crucial pe care Regina Maria l-a avut pentru ţara sa în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris din anul 1919, producătorul executiv John M. Florescu alături de canalul de televiziune HISTORY anunţă lansarea “Turneului Naţional Maria – Inima României”, un eveniment itinerant ce va avea loc în mai multe oraşe din România, pe parcursul următoarelor şase luni. În cadrul aceluiaşi turneu, va putea fi vizionat şi filmul “Războiul Regelui”, documentar despre viaţa ultimului rege al Romaniei, Regele Mihai I. Filmul a avut premiera în 2016 la Pro TV şi a fost difuzat în 42 de ţări”, arată pagina evenimentului.

Despre documentarul “Maria – Inima României”: Povestea rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puţin strălucitoare ale vieţii Reginei. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, în 1945, au şters-o din istorie.

Despre documentarul “Războiul Regelui”: “Războiul Regelui” este ultima din marile poveşti nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial, dezvăluită de ultimul şef de stat din acele vremuri, rămas în viaţă (în 2016, n.r.), Majestatea Sa Regele Mihai I al României.  “Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”. Povestea deciziei unui Rege care într-un punct critic în al Doilea Război Mondial a renunţat la sprijinul acordat Germaniei, a îndreptat România spre Aliaţi şi a grăbit sfârşitul războiului cu aproape şase luni. Este o poveste a intrigilor de palat şi o poveste a decepţiilor. De la Palatul Buckingham spre Bucureşti, de la Moscova spre Washington, semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratici, şantaj sub ameninţarea pistolului. Şi curajul unui tânăr Rege ce a îndrăznit”.

Comentarii

comentarii