Acasă Actualitate Fortificație din Epoca Bronzului, în Timiș. Muzeu în zona „valurilor” de la...

Fortificație din Epoca Bronzului, în Timiș. Muzeu în zona „valurilor” de la Cornești

DISTRIBUIȚI

B53A0536

Fortificația de la Cornești, din județul Timiș, este una de o întindere foarte mare. Situl arheologic de acolo reprezintă cea mai mare explorare arheologică din Europa. Planurile arheologilor, sprijiniți de Consiliul Județean Timiș, sunt să deschidă un punct muzeal acolo, pe „valurile” din localitatea timișeanpă, care delimitează vechea cetate. La Cornești au fost descoperite multe obiecte care atestă această fortificație de pe vremea Troiei, din Epoca Bronzului. Acum, arheologii români cercetează împreună cu colegii lor nemți, care au și finanțat săpăturile, dar au scos istoria la lumină și cu parteneri din alte țări. Locul, de o importanță deosebită, va fi scos la lumină și prin inetrmediul unui punct muzeal, care va fi realziat cu sprijinul CJ Timiș în zonă, care „pune umărul” și la finanțarea cercetărilor.

„Ne-am gândit că putem promova situl arheologic și ca pe un monument istoric, care poate să fie vizitat la sfârșit de săptămână. În cadrul acestei idei a venit și propunerea punctului muzeal, în anul 2012. Anual am revenit cu această propunere către consiliul județean. Anul trecut s-a aprobat studiul de oportunitate pentru crearea acestui punct muzeal. Cei pasionați de istorie, dar și mari firme, care vin în teambuilding, ne vizitează des. Aici petrec timp liber, își fac poze sau vin chiar și cu bicicleta sau cu motorul”, a spus arheologul Alexandru Szentmiklosi, coordonatorul cercetării.

Fortificația de la Cornești este de pe vremea Troiei. Este una foarte întinsă. Fortificația are 1.700 de hectare. Cetatea de la Cornești are patru incinte fortificate, dispuse concentric. Tehnica de construcție sugerează prezența unor indivizi specializați, care au avut cunoștințe solide privind structurile de rezistență și metodele de consolidare a acestora. „Valurile de pământ” au avut deasupra palisade, înălțimea de aprox. 4 metri și adâncimea șanțurilor de apărare de 2,7 m până la 4,7 m fiind descurajatoare pentru orice potențial agresor.
Forțificația găsită pe aceste hectare a funcționat aproximativ 500 de ani. Cele 4 ziduri, după cercetare, s-au dovedit a fi făcute în jurul anului 1.500. î.Hr., acum 3.500 de ani. În anul 1.000 î. Hr. au fost scoase din uz.

Comentarii

comentarii