Acasă Administraţie Fritz face trei poduri într-unul. Cu trei milioane, de lei

Fritz face trei poduri într-unul. Cu trei milioane, de lei

DISTRIBUIȚI

Avem trei milioane și ne apucăm de construit pasaj nou care să îl înlocuiască pe cel existent în acest moment, în zona Polonă, spre fosta Fabrică de Zahăr și abatorul Comtim. Suma totală estimată ca fiind necesară pentru realizarea investiției este de peste 94 de milioane de lei. Așa că deocamdată se poate face doar proiectul tehnic.

Odată realizată investiția, accesul spre zona Polonă și zona industrială dar și spre localitățile limitrofe se va face pe un pasaj modern, care va fi construit de primărie pe locul pasajului Slavici – Polonă, construit în 1982 și aflat în stare avansată de degradare. În bugetul pe 2024, a fost prevăzută suma de 3,5 milioane de lei pentru Proiectul Tehnic (PT) și execuția lucrărilor, fonduri ce vor fi suplimentate la rectificare astfel încât investiția să înceapă la finalul acestui an.

Primarul Dominic Fritz  vorbește despre reconstruirea a trei poduri, așa cum se întâmpla și în mandatul precedent, când extinderea unui pod existent deja însemna construirea a două poduri, respectiv realizarea a 2 kilometri de șosea.

“Am parcurs în ultimii doi ani toate etapele tehnice și de avizare pentru acest proiect și acum putem să dăm drumul la licitația pentru proiectul tehnic și execuția propriu-zisă a lucrărilor.  E un șantier mult așteptat de cei din Freidorf, dar și de cei care s-au mutat în Utvin sau Sânmihaiu Român și vin zilnic în Timișoara la școală sau la serviciu. Tot carosabilul e foarte degradat și e o adevărată aventură pentru pietoni și bicicliști să traverseze zona. Practic, vom reconstrui trei poduri cu 2 km de șosea, cu piste pentru bicicliști și trotuare sigure. E un proiect scump de peste 90 de milioane de lei pe care îl facem din bugetul local, dar e un proiect care nu mai poate aștepta”, a declarat primarul Dominic Fritz

După aprobarea bugetului, va fi lansată licitația pentru Proiectul Tehnic și execuția lucrării. Tri luni sunt alocate proiectării propriu-zise iar 1 an realizării proiectului. Lucrările ar urma să includă demolarea integrală a actualului pasaj; construcția unei fundații noi; construcția pasajului nou cu 3 tronsoane (poduri) și cu șosea de 2 km; reabilitarea trotuarelor și pistelor pentru biciclete (acolo unde situația din teren permite).

De asemenea, sunt prevăzute intervenții la rețelele edilitare, la sistemul de iluminat public, rețeaua de gaz, rețeaua de apă și canalizare și vor fi amenajate zone verzi. Realizarea proiectului va contribui astfel la diminuarea surselor de poluare prin asigurarea unui sistem rutier corespunzător și a unui sistem de colectare și scurgere a apelor de pe platforma străzilor, cât și la ameliorarea calității mediului înconjurător.

În acest moment, starea actuală a pasajului este de degradare majoră, atât la nivel de infrastructură, cât și în ceea ce privește carosabilul, trotuarele, bordurile.

Astfel, proiectul  în valoare de 94.380.352 lei (TVA inclus) țintește la dezvoltare urbană, cu prioritate pe acele planuri care aduc o creștere a nivelului de trai și implicit o îmbunătățire a calității vieții locuitorilor ei.

Comentarii

comentarii