Acasă Editorial Fritz, ”repetent” la cultură generală. Fritz, interviuri penibile

Fritz, ”repetent” la cultură generală. Fritz, interviuri penibile

DISTRIBUIȚI

Recent, renumitul canal ARTE a difuzat un reportaj despre Timișoara anului 2023. El poate fi găsit pe arte.tv.fr. cu titlul: ”Twist – Timisoara : le goût de la liberté”.

Deși postul ARTE are faima de fi promotorul artei, al culturii, al exponenților săi fără tăgadă, avem surpriza de a-l descoperi pe Dominic Fritz într-un interviu, deși nu este nici om de cultură, nici vreun cunoscător al culturilor grupurilor etnice despre care-și permite să vorbească ca și cum ne-ar cunoaște istoria noastră. Alegerea persoanelor intervievate este asigurată de tipul politicii editoriale, așadar nu asta ar fi atât de criticabil, cât penibilul prezenței unui politician local, cu un rol trecător în administrație. În administrația Timișoarei, pentru exactitate, un oraș pe care oricâți ”șăgârți” ar avea în jurul său, nu-l va înțelege niciodată în profunzime. Niciodată, cu adevărat. Niciodată, cu sinceritate și curățenie sufletească. De ce? Șirul dovezilor este incontestabil, dar ceea ce a spus, afirmat, susținut Fritz în acest interviu este strigător la cer. Reportajul a fost pe facebook-ul primarului Fritz, dar a fost retras. Nu vreau să știu de ce. Este posibil ca cineva să-i fi spus că a formulat câteva aberații strigătoare la cer.

Ce spune el? ”Ceea ce a modelat Timișoara în istoria sa a fost caracterul care a venit din multiculturalitatea ei foarte relaxată. Aici au trăit germani, bulgari, sârbi, maghiari, români, rromi. Ei nu au conviețuit pașnic în oraș, dar acest conflict constructiv între ei a făcut ca Timișoara să fie un oraș inovativ, dinamic. Aici s-au dezvoltat tehnologii inovative”.

Doamne, ferește și păzește orașul nostru de cel viclean! Câtă lipsă de cultură împachetată pervers într-un mesaj mincinos poate lua drumul mass – media internaționale, ca apoi, să fim considerați niște agresivi care am trăit în ”conflicte constructive”? Câtă desconsiderare poate fi luată drept cuvânt de înțelepciune al cuiva care habar nu are unde a aterizat? Ca să nu mai spunem că după aterizare a fost (și) votat. Să nu te străduiești să citești istoria superbă a Banatului? A Timișoarei noastre dragi, pe care niște oarecare o calcă în bocancii ignoranței?

Să facem câteva precizări necesare pentru Dominic Fritz și ai lui: Așadar, la Timișoara NU au fost niciodată conflicte interetnice! NICIODATĂ! Familii mixte, da. Familii în care interculturalitatea a fost lecție de viață, da. În Transilvania au fost conflicte între grupurile etnice diferite, dar în Banat, niciodată!

Deci nu ne puteam ridica spiritual pe niciun ”conflict constructiv”. Timișoara inovativă este model de progres tehnic, cu cele peste 1000 de inovați și invenții, în ultimii peste 200 de ani, pentru că am avut șansa de la Dumnezeu ca niște inventatori, niște inteligenți, chiar genii (vezi Traian Vuia) să facă niște descoperiri remarcabile, care nu au avut nicio legătură nici măcar cu armonia multiculturală și interculturală. Au avut legătură cu darurile primite de Sus, de către cei care au realizat lista marilor inovatori și inventatori.

Cât de mare poate fi nerușinarea cuiva, ca în orașul în care a fost ales prin votul românilor (desigur, și a altor cetățeni din alte etnii) să facă o listă despre grupurile etnice, iar ROMÂNII să fie spre coada listei, dar pe penultimul loc, ultimul fiind al rromilor! Cât de mare este încurcătura din capul unui om care nu are pic de respect pentru cetățenii Timișoarei, crezând că nu pricepem, chiar dacă cei care mai știu istoria locală sunt tot mai puțini. Puțini, dar inteligenți și documentați. Inteligenți, și în slujba patriotismului local, care este izvorât din iubirea locului, și nu din tendințe discriminatorii, așa cum vor încerca spinii iritativi ai comunicării publice să susțină.

El mai trebuie să știe că dacă ar fi fost conflicte (ceea ce este fals), nu s-ar fi putut realiza progrese. Asta este o prostie!

Dominic Fritz trebuie să-și ceară iertare timișorenilor pentru cele spuse pe postul ARTE.

Dominic Fritz are mai multe de explicat, dar de data aceasta, să facă măcar atât.

Comentarii

comentarii