Acasă Cultura Gustul Banatului de altădată, recuperat la Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș

Gustul Banatului de altădată, recuperat la Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș

1443
DISTRIBUIȚI

Gustul Banatului de altădată este recuperat și transmis mai departe printr-un inedit proiect, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Rețete de papricaș cu cartofi la ceaun din Dumbrăvița, ”veșkule” sau gogoși bulgărești din Dudeștii Vechi, ”Kraut Suppe mit Speck” (supă de varză cu costiță), ”Gelberüben Speise mit Greuchener Wurst” (țușpais de morcovi cu cârnaț fiert), ”Apfel im Schlafrock” (colăcei cu mere) din gastronomia șvabilor din Deta sau ”krumpli leves” (ciobă de cartofi cu cârnaț și ou) și ”borat füle” (colțunași cu gem), ”szilvas gomboc” (gomboți cu prune) din gastronomia maghiarilor din Otelec.

Acestea sunt câteva din rețetele vechi recuperate și transmise mai departe de bunicile iscusite din Banatul multietnic, de aceea, poftiți de probăluiți! Și bine să vă fie! Recuperăm și continuăm tradiții! – îndeamnă Alina Mafa și Valeriu Jaravete, realizatorii ineditului proiect culinar.

Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu Asociația Culturală Tradițională Negura, aduce din cuina Banatului multietnic obiceiuri și rețete vechi, pline de savoare prin cofinanțarea proiectului ”Patrimoniu cultural bănățean online.”

Gastronomia ”te îndeamnă să vezi cultura românească prin ”etno – faptul” gătitului, învăluit în simboluri, mistere și tradiții tari, te poartă spre tigaie cu sentimentul că-ți șoptesc strămoșii ce și când să faci iar popa te amenință cu degetul după ușă”, spune Ion Bănșoiu.

În tihna unei duminici de vară a fost recreată atmosfera unei duminici în familie pe ulițele Muzeului Satului Bănățean, într-o casă veche, în care ne așteptam în orice clipă, ca din soba mare să apară bunica cu șorțul suflecat, un zâmbet pe buze și veșnica întrebare: ”Ce să vă mai aducă buna!”.

Icoana deasupra mesei, rânduiala în care bunicul începe rugăciunea și preparatele pline de savoare, pregătite de bunica toate acestea povestesc despre satul tradițional și timpul copilăriei fericite.

În Banat totul abundă iar servirea mesei este un prilej de a-ți etala măiestria în arta preparării mâncării, dar și starea socială. Detalii: https://www.facebook.com/Culturainbucate sau pe canalul youtube Banat Cultural Channel.

Comentarii

comentarii