Acasă Eveniment „Guvernul înmormântează cu bună ştiinţă majoritatea administraţiilor locale din România”

„Guvernul înmormântează cu bună ştiinţă majoritatea administraţiilor locale din România”

DISTRIBUIȚI

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, spune că modificarea, prin ordonanţă de urgenţă, a Codului Fiscal şi a legii privind finanţele publice locale, se face de către guvern la modul disperat, fără a mai ţine cont nici măcar de Constituţia României. „În lipsa unor soluţii reale pentru ieşirea României din criză, guvernul face greşeală după greşeală, luând măsuri în dispreţul populaţiei, al legii şi al constituţiei”, spune Ciuhandu. Poate cel mai grav lucru, în opinia lui Ciuhandu, este faptul că se diminuează masiv (cu 12 %) cotele defalcate din impozitul pe venit care revin primăriilor, dar şi limitarea numărului angajaţilor, măsuri ce vor duce la disponibilizări masive în administraţia publică. „Cotele defalcate din impozitul pe venit se vor situa la nivelul anului 2003-2004, Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice vor putea suspenda după bunul plac alimentarea bugetelor locale cu cotele defalcate din impozitul pe venit, ordonatorii de credite vor fi nevoiţi să fundamenteze veniturile propri sub nivelul realizărilor din anul precedent, unităţile administrativ-teritoriale vor fi puse în situaţia de a nu avea dreptul la contracararea sau garantarea de împrumuturi şi se va majora gradul de îndatorare existent”, spune primarul Timişoarei.
Primăriile preiau spitalele, pe fondul diminuării resurselor
La diminuarea resurselor alocate autorităţilor locale se adaugă şi preluarea de către acestea a spitalelor, într-o perioadă în care sistemul sanitar este la pământ. Viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza, cel care miercuri s-a întâlnit cu managerii de spitale din Timişoara pentru a vedea situaţia instituţiilor sanitare înainte de a fi preluate de municipalitate, spune: „Transferul spitalelor se face pentru un singur scop: mutarea unei pisici în altă parte. La câte probleme are guvernul, încă o petardă care să-i explodeze în mână e prea mult. Aşa că se doreşte mutarea problemelor în teritoriu. Vom pune însă unele condiţii. Nu vom prelua niciun spital cu tot cu datorii”. Directorii de spitale din Timişoara, toţi numiţi cu interimat, vor rămâne pe posturi până la organizarea unor noi concursuri, de către Primăria Timişoara, după preluarea instituţiilor. „În încercarea de a obţine cu orice preţ o nouă tranşă de la FMI, guvernul înmormântează cu bună ştiinţă majoritatea administraţiilor locale din România. Reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit într-un moment în care, de exemplu, primăriile sunt nevoite să preia spitalele, este o dovadă de inconştienţă. Până acum, eram obişnuiţi cu delegarea de responsabilităţi fără asigurarea resurselor necesare. De astăzi, suntem în situaţia în care, pe lângă delegarea de responsabilităţi, guvernul reduce şi resursele financiare ale administraţiilor locale. România anului 2010 ne aduce o imixtiune inacceptabilă a centrului în administraţiile publice locale. Procesul de descentralizare a devenit doar o simplă vorbă în vânt, iar autonomia locală, prin aceste măsuri, încetează practic să mai existe”, spune primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. 
„S-au adunat la decont toate populismele”
Situaţia economică tot mai precară din România se datorează, în primul rând, măsurilor populiste luate în ultimii 20 de ani, opinează Adrian Orza. „S-au adunat la decont toate populismele din ultimii 20 de ani. Acum a venit nota de plată”, spune Orza, adăugând că nu crede că anul acesta va fi unul deosebit de dificil, iar greutăţile, din păcate, nu se vor sfârşi odată cu 31 decembrie 2010. „România riscă să se întoracă la momentul 1989, cu singura diferenţă că acum suntem într-o situaţie de criză care nu are precedent în istoria noastră contemporană, o criză care, în loc să fie diminuată, se va adânci mai mult”, spune Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei.

Comentarii

comentarii