Acasă Economic Hotelurile Roman şi Afrodita din Băile Herculane sunt scoase la vânzare din...

Hotelurile Roman şi Afrodita din Băile Herculane sunt scoase la vânzare din cauza datoriilor la stat

748
DISTRIBUIȚI

Hotelul Roman de două stele şi hotelul Afrodita, în prezent închis, din staţiunea balneară Băile Herculane aflată în judeţul Caraş-Severin, vor fi scoase la vânzare printr-o licitaţie ce va avea loc pe 14 mai, din cauza datoriilor acumulate la stat de acţionarul lor.
„Decizia de vânzare a celor două hoteluri a fost luată de Direcţia de Finanţe din Caraş-Severin. Cele două hoteluri aparţin societăţii Hercules, unde acţionar este firma Argirom (controlată de omul de afaceri Iosif Armaş, n.r.). Datoriile SC Hercules sunt de 2,5 milioane euro către bugetul de stat, care s-au strâns în ultimii cinci ani, nu au plătit taxe, TVA, impozite”, a declarat pentru NewsIn primarul oraşului-staţiune, Nicuşor Vasilescu.
Acesta a precizat că pentru hotelul Roman preţul de pornire este de 11 milioane lei, iar pentru hotelul Afrodita licitaţia va porni de la aproximativ 8,2 milioane lei. „Dacă nu se prezintă nimeni, Ministerul Finanţelor Publice va anunţa imediat o altă licitaţie”, a adăugat primarul din Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu.
Unităţile de cazare din Băile Herculane, care erau în posesia statului, au fost privatizate în august 2001, în perioada în care ministru al turismului era Dan Matei Agathon. În prezent, în staţiune nu mai există hoteluri cu capital de stat. Toate unităţile de cazare care au aparţinut întreprinderilor de stat (fosta Întreprindere Balneară şi de Turism Herculane – IBTH şi Uniunea Generală a Sindicatelor din România – UGSR) sunt acum în proprietatea Hercules Argirom Group (deţinută de omul de afaceri Iosif Armaş) şi SC Sind România SRL.
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, declara la sfârşitul lunii martie, la deschiderea Târgului de Turism al României, că în acest an va lansa un proiect-pilot pentru staţiunea Băile Herculane, prin care statul vrea să salveze staţiunea "atât de cunoscută pe vremuri". Ministrul a mai spus totodată că, în acest sens, vrea să atragă investitori privaţi în staţiune, pentru "a salva un obiectiv turistic strategic pentru Guvern". Elena Udrea preciza atunci că în Băile Herculane există proprietăţi aflate la o companie privată "care nu a investit nimic acolo şi privatizarea a fost realizată după alte criterii decât cele în interesul turismului".
Altfel, primarul oraşului-staţiune Nicuşor Vasilescu declara anterior că numărul de turişti din Băile Herculane a scăzut în ultimii trei-patru ani cu cel puţin 20%, din cauza faptului că o parte din hotelurile vândute au fost scoase din circuitul turistic şi nu s-au făcut investiţiile necesare.
„Hotelurile societăţii Hercules – Argirom Group au ajuns într-un asemenea hal de degradare, încât au fost scoase din circuitul turistic. Este vorba de hotelurile Minerva, Afrodita, Diana, precum şi de cele din centrul istoric al oraşului, adică Hotelul Traian, care aparţine Ministerului Sănătăţii, Decebal şi Apollo, Pavilioanele 5 şi 6, care sunt închise de câţiva ani”, spunea anul trecut primarul Nicuşor Vasilescu. Băile Herculane are în prezent circa 5.300 de locuitori. Numărul turiştilor care au vizitat în cursul anului 2009 staţiunea balneară Băile Herculane, aflată în judeţul Caraş-Severin, a fost de circa 278.000, în scădere cu peste 13% faţă de 2008, respectiv 321.000.
Sursa: NewsIn

Comentarii

comentarii