Acasă Eveniment Igaş – pregătit pentru aderarea la spaţiul Schengen

Igaş – pregătit pentru aderarea la spaţiul Schengen

429
DISTRIBUIȚI

Vizită ministerială ca pe vremea lui Ceauşescu
Noul ministru al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a avut parte, vineri, 12 noiembrie, de o primire ca pe vremea regimului comunist. Mai marele Internelor a venit în judeţul Timiş, mai exact la Vama Moraviţa, pentru a se asigura că aceast punct de trecere a frontierei îndeplineşte toate condiţiile pentru aderearea ţării noastre la Spaţiul Schengen. Ministrul Traian Igaş a vizitat, pentru început, Gara din Stamora Moraviţa, unde a avut parte de o surpriză neplăcută. În acest punct de trecere feroviar al frontierei între România şi Serbia se lucra din zor: unii muncitori astupau gropile din asfaltul proaspăt turnat, alţii măturau peronul gării, iar unii stăteau gură-cască pentru a vedea ce personalitate le calcă pragul gării. Mai apoi, ministrul Igaş s-a deplasat către Sectorul Poliţiei de Frontieră Moraviţa. Culmea este că şi aici se lucra din greu. Mai marele Internelor a fost nevoit să meargă printre saci de ciment, noroi şi chiar să urce pe nişte scări improvizate, pentru a ajunge în sediul poliţiei de fronteră.

"Sperăm ca Franţa să susţină România pentru intrarea în Schengen"

În urmă cu câteva zile, un oficial francez declara că ţara pe care o reprezintă se va opune intrării României în Spaţiul Schengen. Cu toate acestea, Traian Igaş este optimist şi spune că guvernul francez nu a avut încă o poziţie oficială în acest caz. " Încă nu avem un răspuns oficial în ceea ce priveşte poziţia Franţei faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. Eu sper ca oficialii francezi să ne susţină. În momentul de faţă, noi suntem în grafic în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente performante a poliţiei de frontieră de la noi din ţară. Chiar punctul de frontieră vizitat astăzi îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen", spune Traian Igaş.

10 milioane de euro pentru reabilitarea sediilor IJPF Timiş

Pentrui ca ţara noastră să fie pregătită pentru aderearea la Spaţiul Schengen s-au cheltuit o groază de bani. Prin programul Facilitatea Schengen, a fost demarată reabilitarea şi modernizarea sediilor Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş şi a Punctelor de Trecere a Fronterei Moraviţa şi Jimblolia, pentru care s-au consumat mai bine de 10 milioane de euro. Aproape 5 milioane de euro au fost cheltuiţi şi cu achiziţionarea a 130 de autoturisme de teren, autospeciale şi ATV-uri. La un simplu calcul reiese faptul că pentru un singur atoturism, maşină de teren sau ATV s-a cheltuit suma de 33.000 de euro. O fi mult, o fi puţin, vă lăsăm pe dumneavoastră să decideţi. Cert este că oficialul unei ţări importante din Europa a declarat că se va opune aderării României la Spaţiul Schengen, în viitorul apropiat. Cu toate acestea, oficialii românii sunt încrezători în şansele noastre de aderare.

Comentarii

comentarii