Acasă Sănătate Imunoterapia oncologică a fost aplicată cu succes la 46 de pacienți la...

Imunoterapia oncologică a fost aplicată cu succes la 46 de pacienți la Clinica de Oncologie Timișoara

1994
DISTRIBUIȚI

„Imunoterapia oncologică – o șansă în plus pentru pacienții din România” a fost tema dezbaterii, miercuri 23 octombrie, de la hotelul Timișoara, la care au participat medici specialiști și, inclusiv pacienți, care au fost vindecați cu această nouă procedură, descoperită de doi ani.

Invitați au fost medicii specialiști  conf. univ. dr. Șerban Negru și dr. Ștefan Curescu, dar și reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi și ai industriei farmaceutice.

La Clinica de Oncologie condusă de dr. Curescu imunoterapia oncologică a fost aplicată la 46 de pacienți, timp de doi ani de când a fost descoperită această metodă de tratament.

Tratamentele cu imunoterapii oncologice au potențialul de a oferi supraviețuire pe termen lung multor pacienți cu forme de cancer în fază avansată și ale căror opțiuni au fost anterior foarte limitate. Imunoterapii oncologice sunt disponibile gratuit pacienților români pentru tratarea melanomului, anumite tipuri de cancer pulmonar, cancer renal şi cancerul de vezica urinară.

„Imunoterapia este una dintre inovațiile de medicină personalizată care în ultimii ani a progresat enorm. În anumite tipuri de cancer, cu ar fi melanomul sau cancerul pulmonar, imunoterapiile au crescut rata de supraviețuire a pacienților de până la patru ori, ceea ce este remarcabil. Sper ca acest ritm alert să continue și să putem vorbi peste câțiva ani despre rate de supraviețuire tot mai crescute și în cazul altor tipuri de cancer”, a spus conf. dr. Șerban Negru, medic primar oncolog, preşedintele Asociaţiei OncoHelp Timișoara.

Începând cu acest an, la nivel european au fost aprobate tratamente de imunoterapie oncologică ale grupului Roche pentru anumite forme agresive de cancer pulmonar şi cancer de sân, care aduc în premieră beneficii importante pentru pacienţii cu aceste forme ale bolii.

 „Imunoterapia, alături de progresele înregistrate în domeniul oncologiei în ultimii ani, precum diagnosticul molecular sau testările genetice, oferă speranțe pacienților din punctul de vedere al prognosticului dar și al calității vieții.

Eu sper ca într-un viitor nu foarte îndepărtat aceste inovații să ne ajute să transformăm cancerul în boală cronică, cu un impact mult mai redus asupra pacienților și societății”, a declarat dr. Ștefan Curescu, medic primar Oncologie Medicală, șeful Clinicii de Oncologie de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

La nivel mondial, în prezent, sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

Compania Roche desfăşoară în acest moment un program de cercetare extins în domeniul imunoterapiei oncologice, pentru mai multe tipuri de cancer cu opțiuni terapeutice limitate în prezent, precum anumite tipuri de cancer pulmonar, cancere genitale şi urinare, cancer de piele, cancer ovarian, cancer de sân, cancere gastro-intestinale, cancer de prostată şi cancere de cap şi gât.

 „Pacienții din România au acces din ce în ce mai mare la inovațiile din oncologie, precum imunoterapia, ceea ce este îmbucurător şi suntem recunoscători autorităţilor pentru eforturile depuse.

Sperăm că procedurile de avizare şi reglementare care uneori îngreunează introducerea noilor medicamente pe piaţă să fie scurtate, pentru că pacienţii români şi familiile lor merită să beneficieze de şansa în plus la viaţă oferită de cele mai noi descoperiri din domeniul oncologiei”, este de părere Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Comentarii

comentarii