Acasă Actualitate În Lunca Pogonișului și-au făcut apariția primii clopoței de lalea pestriță, o...

În Lunca Pogonișului și-au făcut apariția primii clopoței de lalea pestriță, o floare rară și protejată – foto

DISTRIBUIȚI

Au înflorit lalelele pestrițe din rezervația natural Lunca Pogonișului, la 30 de kilometri de Timișoara. Cei de la Romsilva – Ocolul Silvic Lunca Timișului au surprins imagini splendide cu emblematicele specii de florin din Banat.

Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată “monument al naturii” și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva.

Apreciată pentru frumusețea sa delicată, laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județele Timiș, Bistrița Năsăud, Gorj, Brașov sau Suceava.

Această specie minunată înflorește de obicei în perioada aprilie-mai. Petalele sale pot varia în nuanțe de la roșu la purpuriu, iar planta poate atinge înălțimi de până la 40 de centimetri. Crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri, fiind unul dintre comorile naturii noastre.

Lunca Pogănișului este pe pe teritoriul administrativ al comunelor Sacoșu Turcesc și Tormac, iar aria naturală cu o suprafață de 75 de hectare a fost înființat în 1974.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și reprezintă o zonă în bazinul râului Pogăniș acoperită de pâlcuri de arbori (stejar, frasin, măr pădureț, ulm de câmp, carpen etc.) și arbuști (porumbar, păducel, gladiș etc.). 

Comentarii

comentarii