Acasă Actualitate Întâlnire istorică la Timișoara, între Abraham Klein, care a arbitrat la trei...

Întâlnire istorică la Timișoara, între Abraham Klein, care a arbitrat la trei mondiale de fotbal, și Ioan Igna, care fluierat în Mexic 1986

DISTRIBUIȚI
Foto Klein și Igna

Legendarul arbitru Abraham Klein, unul dintre cei mai valoroși arbitri de fotbal din lume, a revenit în orașul natal Timișoara. Acum în vârstă de 89 de ani, Abraham Klein a participat la trei campionate mondiale de fotbal – din 1970, găzduit de Mexic, la Campionatul Mondial din 1978, din Argentina și la Campionatul Mondial din 1982, din Spania.

Klein s-a născut în 29 martie 1934 la Timișoara, într-o familie de evrei vorbitori de limba maghiară și a emigrat în Israel în 1949, la vârsta de 13 ani. Fostul mare arbitru este însoțit la Timișoara de 14 membri ai familiei sale, copii și nepoți.

„Am adus cu mine toată familia, suntem 14 persoane în această călătorie. Am vrut să le arăt casa în care am locuit, de pe strada Prayer din Iosefin, școala în care am învățat și unde l-am avut învățător pe Ernst Neumann, sinagoga unde mergeam când eram copil. Mă leagă amintiri de Timișoara. Îmi amintesc că m-au aruncat în Bega și mi-au spus că dacă vreau să trăiesc, atunci ieși, așa am învățat să înot. Timișoara, în opinia mea – pentru că am fost în multe locuri în România, e cel mai frumos oraș din țară. Am fost aici acum nouă ani, cu o echipă de filmare din Anglia. Voiau să facă un film despre mine. Acum vor să facă un film și cei din Spania. E aproape gata, au așteptat doar să le trimit ceva din Timișoara. Lansarea filmului e în octombrie”, a declarat Abraham Klein.

Abraham Klein a participat, vineri, la o dezbatere moderată de scriitorul Marcel Tolcea, la Universitatea de Vest, unde a fost prezent și fostul arbitru timișorean Ioan Igna, care a arbitrat două meciuri la Cupa Mondială din 1986, din Mexic.

“Mă bucur că am fost invitat la universitate, au fost oameni foarte interesanți, printre ei Emerich Dembroschi și fostul arbitru Ioan Igna. Dacă se întâlnesc doi arbitri care au fost la campionate mondiale, mereu au ceva de povestit”, a spus Abraham Klein.

Vineri seara, Abraham Klein are programată o întâlnire cu comunitatea evreiască, la Sinagoga din Cetate.

Klein locuiește de la începutul șederii sale în Israel, în orașul Haifa. El are un fiu, Amit, și o fiică, Sharon, și cinci nepoate. Fiul său, Amit Klein, este și el un arbitru de fotbal cunoscut în Liga A a Israelului.

Comentarii

comentarii